Organizația Mondiala a Sănătății face apel pentru români! 99% din populația lumii respiră aer poluat
Publicat pe 05.04.2022 la 08:45 Actualizat pe 05.04.2022 la 08:45
Organizația Mondială a Sănătății face apel că românii trebuie să reducă utilizarea combustibililor vechi. Această instituție informează că 99% din populația lumii respiră aer poluat. Iată ce tulburări poate provoca dioxidul de azot!
- 99% din populația lumii respiră aer poluat
- Boli provocate de dioxidul de azot
Departamentul pentru mediu, schimbări climatice şi sănătate al Organizației Mondiale a Sănătății a oferit aceste informații, rezultate din imagini din satelit ale întregii lumi și date colectate în mii de oraşe. Doctor Sophie Gumy a informat că acest aer este poluat și nesănătos.
Boli provocate de dioxidul de azot
Dioxidul de azot provoacă astmul bronşic, fiind asociat cu afecțiunile respiratorii. Acesta duce la tuse, respirație îngreunată, spitalizare sau vizită la urgențele medicale. De asemenea, particulele în suspensie pot ajunge în plămâni și în fluxul sanguin, având probleme cerebrovasculare, respiratorii și cardiovasculare.
Raportul include, de asemenea, și măsurători de particule din aer cu diametrul de aproximativ 10 microni sau 2,5 microni. Grupele de poluanți specificate provin din activitățile populației asociate cu arderile combustibililor fosili.
Țările cele mai expuse
Locuitorii din întreaga lume respiră dioxid de azot și particule periculoase pentru sănătate. Potrivit doctoriței Maria Neira persoanele care locuiesc în țări cu venituri medii și reduse sunt cele mai expuse la riscuri de îmbolnăvire.
Măsurătorile specifice raportului au fost efectuate în anii 2010 - 2019, având impact pentru transporturi, sectoare economice și industriale poluate.