Orice gospodină trebuie să afle! Cum faci cei mai buni mucenici moldovenești și muntenești
Publicat pe 05.03.2018 la 15:32 Actualizat pe 05.03.2018 la 15:42
Mai este foarte puțin timp până când ne vom putea delecta papilele gustative cu delicioșii mucenici moldovenești și muntenești. Pe data de 9 martie, în fiecare an, când se sărbătoresc cei 40 de Mucenici, gospodinele pregătesc aceste rețete, care au într-adevăr gustul copilăriei pentru fiecare dintre noi.
Mai este foarte puțin timp până când ne vom putea delecta papilele gustative cu delicioșii mucenici moldovenești și muntenești. Pe data de 9 martie, în fiecare an, când se sărbătoresc cei 40 de Mucenici, gospodinele pregătesc aceste rețete, care au într-adevăr gustul copilăriei pentru fiecare dintre noi.
Rețetă simplă de mucenici moldovenești
Mucenicii moldovenești se prepară pe data de 9 martie de femeiele din Moldova și nu numai. Acești colăcei glazurați și presărați cu nucă se prepară și în alte zone din România. Mucenicii moldovenești au forma cifrei 8, un simbol pentru divinitate și infinit.
Ingrediente:
- 100 de grame de zahăr alb / brun
- 450 de ml de lapte
- 50 de ml de ulei
- 3 ouă
- 50 de grame de drojdie proaspătă, cumpărată chiar în ziua preparării
- un kg de făină albă
- esență de vanilie
- coaja de la o lămâie întreagă.
Mai ai nevoie de 400 de ml de apă, 150 de grame de zahăr, esență de vanilie și coajă de portocală pentru sirop. Pentru decor se folosește nucă rasă și miere.
Mod de preparare: Puneți toate ingredientele într-un castron și amestecați. Se frământă aluatul de mucenici moldovenești cu mâna sau cu mixerul. Ingredientele să fie la temperatura camerei, mai ales laptele. După ce aluatul a crescut, modelați mucenicii moldovenești în formă de 8 și ungeți cu ou înainte de a-i pune la cuptor aproximativ 40 de minute, la 200 de grade. După ce i-ați scos din cuptor, lăsați-i să se răcească, apoi ungeți cu miere și adăugați nuca rasă.
Cum preprari cei mai buni mucenici muntenești
Această zeamă dulce și aromată se prepară mai ales în zona de Sud a țării. Mucenicii muntenești se prepară foarte rapid și se mănâncă fierbinți.
Ingrediente:
- 500 de grame de făină
- sare
- apă
- 300 de grame de nucă măcinată
- scorțișoară
- 200 de grame de zahăr alb / brun
- esență de rom
- baton de vanilie
- coajă de portocală și lămâie.
Mod de preparare. Dacă nu vreți să cumpărați mucenicii muntenești, îi puteți face chiar voi, însă este un procedeu destul de migălos. Faceți aluatul pentru mucenici și întindeți-l cu un făcăleț. Aranjați în formă de 8 fiecare mucenic și lăsați la uscat jumătate de zi. Într-o oală mare puneți apa la fiert și adaugați vanilia, esența de rom, portocala și lămâia rasă. După ce a dat în clocot, adaugați mucenicii și lăsați să fiabă. La final, adăugați nuca și scorțișoara. Poftă bună!
Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
A.C.