Păcate care opresc de la împărtășanie. Ce trebuie să faci dacă le-ai săvârșit
Publicat pe 15.04.2021 la 23:17 Actualizat pe 15.04.2021 la 23:17
Postul Paștelui este o ocazie mai mult decât bună, și chiar necesară pentru ca enoriașii să primească Sfânta Împărtășanie. Totuși, există unele păcate care, odată săvârșite, opresc de la aceasta o lungă perioadă. Iată ce este de făcut dacă ai executat vreunul dintre următoarele păcate!
- Păcatele care duc la canoane grele
- Cum poți ajunge să nu te mai împărătșești
- Cele mai greu de iertat păcate
Creștinii primesc Sfânta Împărtășanie după ce și-au mărturisit toate păcatele în fața duhovnicului, acesta fiind și cel care va decide dacă persoana în cauză merită să primească această Taină. De asemenea, pentru cele mai grele păcate se dau și canoane, adică pedepse care, dacă nu sunt duse la bun sfârșit, nu vor duce la iertarea păcatelor săvârșite.
Păcatele despre care se spune că opresc de la împărtășanie
Printre păcatele cele mai grele care duc la oprirea împărtășaniei se numără vrăjile, preacurvia, incestul, crima, și chiar și crima din greșeală, furtul, profanarea de morminte, jurământul strâmb, avortul, bârfa, ba chiar și sinuciderea. Aceste păcate sunt cele mai grave încălcări ale regulilor impuse de biserică, iar cine nu respectă canoanele, nu va mai avea voie să se împărtășească vreodată.
Ce trebuie să faci dacă ai un păcat din cele care opresc de la împărtășanie
Dacă ai un păcat regăsit în cele de mai sus, este imperios necesar să mărturisești în fața duhovnicului său cele săvârșite, în așa fel încât acesta să decidă dacă îți va da dezlegare pentru împărtășanie, dar canon, sau doar un canon mai greu, care abia dus la bun sfrâșit îți va putea reda dreptul de a primi Sfânta Taină a Împărtășaniei.
Ce semnificație are împărtășania
Sfânta Împărtășanie se referă la împreunarea noastră cu sângele (vinul) și trupul (pâinea) lui Iisus Hristos. Cunoscută și ca Euharistie, adică „mulțumire” sua ”recunoștință”, Împărtășania nu poate fi făcută fără ca enoriașul în cauză să se fi spovedit și fără să își fi săvârșit canonul, dacă este cazul, dat de către duhovnic.
Citește și: Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie. Iată ce spune tradiția ortodoxă