Paștele Cailor, sărbătorit pe 13 iunie 2024. Ce înseamnă și de unde vine expresia „la Paștele Cailor”
Publicat pe 10.06.2024 la 13:18 Actualizat pe 10.06.2024 la 13:18
Paștele Cailor este sărbătorit în fiecare an de creștinii ortodocși. În acest an, sărbătoarea este celebrată pe data de 13 iunie, adică peste doar trei zile. Iată ce înseamnă și de unde vine expresia „la Paștele Cailor”!
- Paștele Cailor este sărbătorit peste trei zile
- De unde vine expresia „la Paștele Cailor”
Paștele Cailor este sărbătorit pe data de 13 iunie 2024. În rândurile de mai jos îți vom spune ce înseamnă și de unde vine expresia „la Paștele Cailor”, care este folosită de foarte mulți români.
Paștele Cailor pică pe 13 iunie 2024, în aceeași zi cu Înălțarea Domnului
Paștele Cailor este o denumire alternativă pentru Înălțarea Domnului sau Ispas, una dintre cele mai semnificative sărbători dedicate lui Iisus Hristos. Aceasta se desfășoară anual la 40 de zile după Învierea Sa, având o dată variabilă.
În acest an, Învierea Domnului a avut loc pe data de 5 mai, iar Înălțarea Domnului va fi celebrată pe data de 13 iunie 2024.
Paștele cailor își are originea în Transilvania și este celebrat atunci când Paștele Ortodox coincide cu cel Catolic. Istoric, dacă cele două Paște nu coincideau, țăranii ortodocși împrumutau cai de la cei catolici și invers. Când sărbătorile coincideau, caii erau lăsați să se odihnească, marcând astfel Paștele Cailor.
Ce semnificație are Paștele Cailor
Paștele Cailor, cunoscut și sub numele de Înălțarea Domnului sau Ispasul, este o sărbătoare importantă în creștinism, dedicată lui Iisus Hristos. Se celebrează la 40 de zile după Învierea Domnului și marchează momentul în care, conform tradiției creștine, Iisus Hristos s-a înălțat la cer.
Această sărbătoare este o ocazie pentru organizarea de târguri și încheierea unor afaceri. În ziua respectivă, caii nu sunt folosiți la căruță, iar în trecut, în anumite regiuni, se țineau slujbe religioase pentru sănătatea animalelor.
Ce înseamnă expresia „la Paștele Cailor”
Expresia „la Paștele Cailor” a devenit parte din limbajul uzual, fiind folosită pentru a desemna un moment foarte îndepărtat în timp sau chiar unul care nu va avea loc niciodată. Această expresie pare a fi specifică doar culturii românești, nefiind întâlnită în alte culturi.