Prima sărbătoare mare după Paște. Izvorul Tămăduirii - tradiții și superstiții
Publicat pe 07.04.2018 la 19:07 Actualizat pe 08.04.2018 la 17:31
În prima vineri care urmează după Paște, creștin-ortodocșii prăznuiesc Izvorul Tămâduirii, sărbătoare închinată Fecioarei Maria.
În prima vineri care urmează după Paște, creștin-ortodocșii prăznuiesc Izvorul Tămâduirii, sărbătoare închinată Fecioarei Maria.
De Izvorul Tămăduirii, tradiția amintește de minuni săvărșite în preajma unui izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Potrivit legendei, denumirea de Izvorul Tămăduirii, vine de la povestea lui Leon cel Mare, care se plimba în prejma unui izvor și auzit-o pe Maica Domnului spunându-i să găsească o apă curgătoare și să-i dea unui bătrân orb să bea, iar acesta și-a recăpătat vederea.
După ce a ajuns împărat, Leon cel Mare a construit lângă izvor o biserică, iar acea apă a continuat să facă minuni de-a lungul vremii, scrie crestinortodox.ro.
Cu ocazia sărbătoririi Izvorului Tămăduirii, se sfințesc apele, iar credincioșii iau parte la această slujbă, fiind cunoscută și sub numele de Aghiasma Mică. După ce intră în apă, preotul îi stropește pe credincioși și îi binecuvintează, iar apoi apa sfințită se duce în locuință.
Tradiții și superstiții de Izvorul Tămăduirii
În anumite zone ale țării, tinerii fac legământul juvenil, cu ocazia prăznuirii Izvorului Tămăduirii. Tinerii fac un jurământ cu voce tare, iar înainte schimbă colacul și alte obiecte cu valoare simbolică. Ritualul este săvărșit cu o lumănare aprinsă ce are rolul de a atrage energiile bune.
În urmă cu mult timp, se credea că cine lucrează de Izvorul Tămăduirii se va îmbolnăvi de o boală grea și nu-și mai revenea până la moarte. În prezent, este bine să nu speli sau să faci curățenie în ziua Izvorului Tămăduirii, pentru că este mare păcat.
Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
A.C.