REȚETA ZILEI: DUMINICĂ - Tocană de Sicilia la tine în bucătărie! Doar citind ți se va face poftă
Publicat pe 18.10.2015 la 10:15 Actualizat pe 18.10.2015 la 10:11
Odată cu vremea rece, a venit și pofta nestăpânită de mâncăruri calde pe care le-ai mânca cu atâta drag! Tocana siciliană este unul dintre preparatele care-ți vor satisface papilele gustative această toamnă.
Odată cu vremea rece, a venit și pofta nestăpânită de mâncăruri calde pe care le-ai mânca cu atâta drag! Tocana siciliană este unul dintre preparatele care-ți vor satisface papilele gustative această toamnă.
Ingredientele de care ai nevoie sunt:
- 100ml ulei
- 4 căței mari de usturoi
- 4 vinete
- 2 cepe
- 4 ardei grași
- 700g roșii decojite
- 90ml oțet de vin
- 2 lingurițe de zahăr
- câteva frunze de țelină
- 30buc măsline negre sau verzi fără sâmburi
- sare
- piper
Cum să prepari?
Taie vinetele spălate și curățate în cuburi mari, după care nu uita să presari sare peste ele și să le amesteci. Acoperă-le cu apă rece pentru o oră.
Între timp, pune în boluri separate ceapa tocată mărunt și frunzele de țelină, usturoiul feliat și ardeii tăiați julien. Taie roșiile cubulețe (sau le poți face suc cu blenderul). Rumenește ușor feliile de usturoi în 50ml de ulei încins apoi adaugă vinetele bine scurse și ușor presate între palme. Lasă pe foc circa 10 minute și amestecă până ce vinetele devin moi și sticloase. Scoate-le într-o strecurătoare! Restul uleiului pune-l în același vas și călește ceapa la foc mic până devine aurie. Adaugă ardeiul și amestecă până se înmoaie. Toarnă roșiile în același vas și fierbe-le aproximativ 10 minute, amestecând până ce se îngroașă puțin.
Readu în vas toate legumele, adaugă măslinele, oțetul, orezul, zahărul, frunzele de țelină și lasă la foc mic 5 minute, amestecând. Pune sare și piper după gust. Fierbe în continuare 15-20 de minute până ce amestecul se îngroașă.
Toarnă fierbinte în borcane sterilizate, așezate într-o tavă de aragaz și acoperă fiecare borcan cu o folie de aluminiu. Dă cuptorul la încins, cu focul la minim după ce introduci tava și lasă 40 de minute din momentul în care amestecul începe să fiarbă în borcane.
Scoate borcanele din cuptor, capsează-le imediat și pune-le răsturnate pe capac între pături până ce se răcesc. Sterge borcanele, etichetează-le și du-le în cămară.
Preparatul poate fi servit ca aperitiv sau alături de paste, orez, salată de paste etc.
Sursă foto: reteteculinare.ro
A.C.
Citește și: