REŢETA ZILEI - JOI: Zacuscă de fasole. Un preparat delicios de sezon pe care trebuie să îl ai în cămară
Publicat pe 15.10.2015 la 16:10 Actualizat pe 15.10.2015 la 17:41
Toamna este sezonul în care gospodinele petrec ceva mai mult în bucătărie pentru a pregăti preparatele pentr sezonul rece. Dacă te-ai apucat de deja de făcut provizii pentru iarnă, ar trebui să prepari şi o zacuscă bună cu fasole.
Toamna este sezonul în care gospodinele petrec ceva mai mult în bucătărie pentru a pregăti preparatele pentr sezonul rece. Dacă te-ai apucat de deja de făcut provizii pentru iarnă, ar trebui să prepari şi o zacuscă bună cu fasole.
Este o reţetă tradiţională românească, delicioasă, care este perfectă pentru zilele reci în care ai poftă de o gustare săţioasă.
Ingrediente:
- 2 kg de ceapă (plus o ceapă)
- 1,5 kg de gogoșari
- 2 kg de roșii
- 600 grame de morcov
- 1 kg de fasole boabe
- 1 kg ulei
- 5 foi de dafin
- o lingură cimbru uscat
- piper
- sare
Mod de preparare:
Fierbeţi fasolea în mai multe ape. Fasolea se pune la fiert în apă fără sare, cu o ceapă curăţată dar netăiată, până dă în primul clocot, după care se schimbă apa. Se dă și în al doilea clocot, se schimbă apa. Se mai lasă să mai dea un clocot (fasolea nu trebuie să fie fiartă de tot). Apa în care a fiert se scurge și se păstrează pentru mai târziu, potrivit site-ului cevabun.ro.
Între timp, curăţaţi morcovii şi răzuiţi-i mare. Curăţaţi ceapa de coajă şi gogoşarii de cotorul cu seminţe şi tăiați totul cubuleţe sau julienne. Tocaţi roşiile cu tot cu coajă şi strecuraţi-le de sâmburi. Încingeţi uleiul într-o oală mare (10-12 litri). Adăugaţi ceapa şi morcovul în ulei şi sotaţi-le până când ceapa începe să devină sticloasă. Adăugaţi gogoşarul şi, după ce şi el s-a înmuiat, stingeţi totul cu sucul roşiilor. Lăsaţi să fiarbă totul la foc mic timp de o jumătate de oră. Adăugaţi boabele de fasole, cimbrul şi foile de dafin, sare şi piper.
Fierbeţi totul până când fasolea s-a înmuiat şi uleiul s-a ridicat deasupra. Dacă fasolea nu e fiartă, mai adăugaţi apa din care a fiert, caldă. Turnaţi zacusca fierbinte în borcanele calde şi uscate. Legaţi bine borcanele cu celofan și sau cu capac şi înveliţi-le în prosoape sau pături calde.
Reţeta se pregăteşte în 20 minute şi se găteşte în 2 ore și 30 minute.
Zacusca cu fasole se poate consuma imediat, după răcire; se poate păstra câteva săptămâni, la rece, în frigider, sau se poate conserva după o sterilizare prealabilă.
Foto: voceatransilvaniei.ro
M.T.
Citeşte şi:
REŢETA ZILEI - MIERCURI: Salata care micşorează nivelul colesterolului şi reglează hipertensiunea
RETEŢA ZILEI - MARŢI: Plăcintă cu piept de pui, ideală pentru gustarea de la birou
VIDEO / RETEŢA ZILEI - LUNI: Salată cu mere! Este gata rapid şi uşor, iar gustul este incredibil