Regim alimentar pentru fiere și ficat. Ce ai voie să mănânci și ce nu
Publicat pe 07.05.2021 la 14:31 Actualizat pe 07.05.2021 la 14:33
Ficatul este unul dintre cele mai mari organe din corp, cântărind între 1,5 și 2 lkilograme. Funcția lui de a elimina substanțele toxice poate fi umbrită de consumul excesiv al alimentelor dăunătoare, ajungând ca organul vital să devină incapabil să mai susțină organismul și buna sa funcționare. Pentru a evita un blocaj este recomandat un regim alimentar, însă nu foarte restrictiv.
- Cel mai bun regim pentru ficat și fiere
- Ce să mănânci pentru a te simți mai plin de energie
- Alimentele nocive care pot duce la boli grave
Cine trebuie să țină regim alimentar pentru fiere și ficat
Persoanele care se simt mult mai obosite decât de obicei, care nu mai dorm cum trebuie, nu se mai simt odihniți, ba chiar iau în greutate și nu mai dau randamentul obișnuit, ar trebui să facă o schimbare în ceea ce privește stilul de viață. Printre primii pași se numără eliminarea din alimentație a produselor nocive, bogate în grăsimi care, în timp, dăunează ficatului, ajungând să sufere de afecțiuni grave.
Care este regimul alimentar indicat în probleme de fiere și ficat
Pentru un ficat sănătos, care să nu sufere de una dintre bolile grave ale acestui organ (consumul mare de alcool, virusurile hepatice, incarcarea cu grasimi a ficatului, efectul toxic al unor medicamente, noxe), este necesar să urmezi o alimentație sănătoasă, săracă în grăsimi dăunătoare.
Ce ai voie să mănânci
Medicii recomandă consumul de fructe și legume proaspete, consumul de carne slabă, de preferat de pui sau de vită, carne de pește, somon sau macrou, eliminarea grăsimilor și evitarea prăjelilor și alimentelor de tip fast-food. Hidratarea este și ea foarte importantă, fiind de preferat consumul a cel puțin 2 litri de lichide pe zi, dar și înlocuirea lor cu alimente bogate în apă, ca pepenele, castraveșii sau roșiile.
Ce alimente sunt interzise
Dacă vrei să ai o stare a sănătătii mult mai bună, încearcă să eviți pe cât se poate, sau chiar să elimini de tot din alimentația ta sucurile carbogazoase, sarea, zahărul și grăsimile. De asemenea, nici alcoolul nu are ce căuta în viața unei persoane predispuse problemelor hepatice și nici alimentele procesate sau în conservă. Sunt interzise și supele grase, mezelurile, ouăle, fie ele prjite, fierte sau sub formă de omletă, lactatele grase sau fermentate. Nici alunele, fisticul sau caju-ul nu sunt permise, fiind vorba de semințe oleaginoase. Pâinea neagră este și ea nocivă, la fel ca dulciurile și condimentele.