Ce este steatoza hepatică și ce regim alimentar este indicat
Publicat pe 02.11.2020 la 17:06 Actualizat pe 02.11.2020 la 17:07
Puțin știu ce este steatoza hepatică, dar în realitatea mulți oameni suferă de această boală, cunoscută în termeni populari sub numele de ”ficat gras”. Există două tipuri de steatoză hepatică, cea alcoolică și cea non-alcoolică.
- Ce este steatoza hepatică
- Ce regim alimentar este indicat
Această afecțiune apare atunci când în ficat există peste 5%-10% grăsime, iar majoritatea pacienților nu prezintă simptome severe. Mulți nu băuiesc nimic deoarece trec cu vederea simptome precum: oboseala, stare generala influențată, jena sau dureri în partea dreaptă.
Ce este steatoza hepatică
Steatoza hepatică este atunci când celulele ficatului se încarcă cu grăsime, fiind definită ca acumularea de grăsime în exces la nivelul țesutului hepatic.
În termeni medicali, implică acumularea de trigliceride și alte lipide în hepatocite. Fenomenul este rezultatul metabolismului defectuos al acizilor grași ce poate fi determinat de dezechilibrul dintre aportul de energie (calorii) și consum, afecțiuni mitocondriale (alcool), rezistență la insulină sau defecte ale receptorilor sau enzimelor implicate.
Steatoza hepatica grad 1
În cazul steatozei hepatice de gradul 1, grăsimea în exces se depune pe suprafața ficatului și nu afectează funcționarea ficatului. Acest stadiu poarta denumirea de steatoză hepatică și nu reprezintă un pericol pentru viața pacientului.
Steatoza hepatică grad 2
Steatoza de gradul 2, care este denumită și steatohepatita non-alcoolica, implică inflamarea ficatului din cauza depozitelor tot mai mari de grăsime.
Steatoza hepatic alcoolică și non-alcoolică
Steatoza hepatica poate fi determinată de consumul de alcool sau poate idependentă de acesta.
Astfel, alcoolul devine un factor atunci când poate fi dovedit un consum de peste 20 gr. alcool pur pe zi pentru femei și respectiv peste 30 gr. pentru barbati.
Steatoza hepatică non-alcoolica este asociată cu obezitatea sau toleranța alterată la glucoza si a fost descrisă ca fiind manifestarea hepatică a sindromului metabolic.
Ce regim alimentar e indicat în steatoza hepatică
De multe ori, boala de ficat gras este asociată cu o dietă bogată în grăsimi saturate și fructoză. Adoptarea unei diete bogate în grăsimi sanatoase, nesaturate, dar si reducerea consumului de zahar si fructoza ajută în tratarea steatozei hepatice.
Consumul de carbohidrați ar trebui limitat, deci orezul, cartofii, pâinea și pastele trebuie consumate în cantități mici. Alimente permise pentru ficatul gras sunt cele naturale, neprocesate, cu un conținut scazut de zaharuri sau fructoză. Grăsimile trebuie sa fie unele sănătoase precum cele din avocado, nuci sau uleiul de masline.
Regimul alimentar pentru refacerea ficatului gras include: legume și fructe, cereale integrale, foarte puțin zahar, foarte puține grăsimi trans și saturate, dar și cantități limitate de carbohidrați rafinați
Tratament naturist adjuvant în steatoza hepatică
Un tratament naturist adjuvant utilizat cu succes în steatoza hepatică are la bază semințele de armurariu (silimarină) o plantă renumită de mai bine de 200 de ani pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra sanatății ficatului.
Silimarina este complex activ care se extrage din semințele plantei de Armurariu. S-a dovedit că regenerează țesutul hepatic, stimuleaza procesul de detoxificare și inhibă dezvoltarea celulelor cancerigene.