REŢETA ZILEI - DUMINICĂ: Gogoşi umplute cu dulceaţă
Publicat pe 13.03.2016 la 13:39 Actualizat pe 13.03.2016 la 13:47
Gogoşile - desertul copilăriei noastre este acum uşor de preparat şi numai bun pentru un răsfăţ de weekend. Reţeta aceasta de gogoşi este simlă şi absolut delicioasă.
Gogoşile - desertul copilăriei noastre este acum uşor de preparat şi numai bun pentru un răsfăţ de weekend. Reţeta aceasta de gogoşi este simlă şi absolut delicioasă.
Ingrediente: 500 g de făină, 25 g de drojdie (un cubuleţ), 60 g de zahăr, 2 ouă mari, 50 ml lapte, 60 ml de ulei sau unt topit, o lingură extract de vanilie, 250 ml ulei pentru prăjit, dulceaţa preferată, zahăr pudră.
Mod de preparare: Se freacă drojdia cu zahărul într-un bol încăpător până ce drojdia s-a topit şi a devenit lichidă.
Într-un vas mare se pune făină, se face o groapă mare în mijloc şi se adaugă ouăle în aceasta. Se frământă făina şi ouăle până când acestea se încorporează. Apoi, se adaugă laptele şi se amestecă din nou. La final, se pune şi amestecul de drojdie şi zahăr, extractul de vanilie şi se frământă până când se obţine un aluat elastic, care nu se lipeşte nici de mână, nici de pereţii vasului. Se modelează cu mâna o bilă din aluat, care se mută într-un vas curat, uns cu puţin ulei. Se acoperă vasul cu pricina şi se lasă aluatul la dospit, într-un loc călduţ, pentru circa o oră - o oră şi jumătate, până când îşi dublează volumul.
După ce s-a dospit, se ia aluatul şi se mai frământă preţ de 10-15 minute, după care se întinde cu sucitorul într-o foaie de aproape 1 centimetru grosime. Se taie aluatul în forme rotunde, cu ajutorul unui pahar.
Într-o tigaie adâncă, se încinge uleiul şi apoi se scufundă gogoşile în el. Se prăjesc la foc mic până se rumenesc frumos pe ambele părţi. Se scot apoi pe hârtie de bucătărie pentru a îndepărta excesul de ulei.
Apoi, cu seringa de ornat se umplu gogoşile cu dulceaţa preferată. La final, se pudrează gogoşile şi se servesc!
Citeşte şi:
REŢETA ZILEI - VINERI: Fursecuri de cocos! Ai nevoie doar de trei ingrediente