REŢETA ZILEI - JOI: Orez în dovleac - o sugestie ideală pentru o masă delicioasă
Publicat pe 27.08.2015 la 17:43 Actualizat pe 27.08.2015 la 17:54
A venit toamna şi trebuie să ne bucurăm de legumele care se găsesc în piaţă din plin. Dovleacul este unul dintre cele mai gustoase fructe, pe care îl putem combina cu diverse mâncăruri pentru mese delicioase. Orezul cu dovleac este o reţetă cu care îţi vei cuceri prietenii cu siguranţă.
A venit toamna şi trebuie să ne bucurăm de legumele care se găsesc în piaţă din plin. Dovleacul este unul dintre cele mai gustoase fructe, pe care îl putem combina cu diverse mâncăruri pentru mese delicioase. Orezul cu dovleac este o reţetă cu care îţi vei cuceri prietenii cu siguranţă.
Ingrediente: 1 vârf mare de cuţit de şofran, 500g de ceapă, tăiată felii subţiri, 175g de unt, 8 căţei de usturoi, 100g de ghimbir, ¾ linguriţă praf de ardei iute, 1 linguriţă seminţe de cardamom, ½ linguriţă de nucşoară, 3 batoane de scorţişoară, 1 linguriţă de cuişoare, 3 frunze de dafin, 2 fâşii de coajă de nucşoară (măciş), 2 linguriţe de garam masala, 1 ardei iute verde, curăţat de seminţe şi tăiat fâşii, zeama de la 3 limes, 3 dovleci de 1kg, 175ml de iaurt grecesc, 450g de orez basmati, 1 mână mare frunze de mentă.
Mod de preparare: Se înmoaie şofranul în 4 linguri de apă fierbinte timp de 30 de minute. Se înmoaie cepele în 100 de g de unt într-o tigaie cu capac, timp de 10-15 minute. Se mixează usturoiul şi ghimbirul, cu trei linguri de apă până ce obţinem o pastă. Apoi, adăugăm ceapa, care se prăjeşte 2-3 minute şi se adaugă condimentele, ardeiul iute şi seama de lămâie. Se taie vârful dovleacului şi se curăţă de seminţe, lăsându-se pilpa şi coaja intacte. Apoi se mută într-o tavă şi se umple cu amestecul de ceapă. Se pun căpăcelele dovlecilor, se acoperă cu folie şi se dau la cuptor preţ de 1 oră şi 15 minute. După aceea, se lasă la răcit, se reduce focul de la 200 de grade Celsius la 160. Se scoate umplutura şi mare parte din pulpa de dovleac, care se pun într-o tigaie, lăsând totuşi un strat subţire de pulpă pe coaja de dovleac. Se afaugă iaurtul grecesc şi se amestecă. Se spală orezul şi se înmoaie 15 minute în apă rece. Apoi, se scurge şi se fierbe timp de 4-5 minute, cât să rămână un pic tare. Se încălzeşte amestecul condimentat de dovleac şi se aşează în straturi în interiorul carcaselor de dovleac, împreună cu mare parte din orez şi frunze de mentă. Se pune untul rămas şi se stropeşte dovleacul cu şofran şi lichid în care a fost înmuiat. Se toarnă cam 1 cm de apă în tavă. Se pune căpăcelul dovleacului şi se acoperă cu hârtie cerată umedă, apoi se sigilează cu folie de aluminiu. Se dă din nou la cuptor timp de o oră.
Citeşte şi:
Reţeta zilei - MARŢI: Supă de fasole cu capac de foietaj
Reţeta zilei - LUNI: Murături asortate la borcan
A.E.D.