REŢETA ZILEI - SÂMBĂTĂ: Ananas cu spumă de caramel! Un desert perfect pentru "Ziua îndrăgostiţilor"
Publicat pe 14.02.2015 la 17:34 Actualizat pe 14.02.2015 la 17:39
Vrei să îi pregăteşti iubitului tău un desert minunat? De "Ziua îndrăgostiţilor", noi îţi recomandăm să îi pregăteşti ananas cu spumă de caramel şi, cu siguranţă, vei petrece o seară minunată alături de el.
Vrei să îi pregăteşti iubitului tău un desert minunat? De "Ziua îndrăgostiţilor", noi îţi recomandăm să îi pregăteşti ananas cu spumă de caramel şi, cu siguranţă, vei petrece o seară minunată alături de el.
INGREDIENTE:
Biscuiți cu unt:
- 150 gr făină albă
- 80 gr unt rece
- 20 gr zahăr
- 1 priză sare
- 30 ml apă rece
Compot de ananas:
- 1 ananas mijlociu (cca 1.2 kg)
- 80 gr zahăr
- 100 ml rom brun (gold sau spiced)
Spumă de caramel
- 300 ml smântână pentru frișcă (minim 35% grăsime)
- 80 gr zahăr
- 1 priză fleur de sel (sau sare mare)
MOD DE PREPARARE:
Spumă caramel. Înfierbântați smântâna pentru frișcă (nu trebuie să fiarbă, doar să fie fierbinte să evitați șocul termic și va deveni și mai lichidă, deci mai ușor de turnat). Într-o crăticioară topiți zahărul și-l lăsați să se caramelizeze până are o culoare brună și vedeți că fumegă ușor. Trageți cratiță de pe foc. Imediat, adăugați toată smântâna o data și amestecați rapid. Atenție, smântâna se umflă destul de mult când o adăugați, deci alegeți o crăticioară cu pereți mai înalți să nu va dea pe afară și nu va țineți față deasupra cratiței, există riscul să împroaște un pic și arsură de caramel pe față nu e plăcută. De asemenea dacă pe lingură se întărește un pic de caramel (cât o bomboana) nu e o problemă, doar amestecați lingură în sosul fierbinte și se va dizolvă. Adăugați sarea.
Turnați sosul caramel într-un borcan și după ce se răcorește puneți-l la frigider. Trebuie să se răcească super bine, de aceea este chiar indicat să se prepare cu o zi înainte. Făina, zahărul și sarea se pun în robot și se mixează câteva secunde să se amestece bine. Se adaugă untul tăiat cubulețe și se mai mixează 5 secunde, până aluatul e nisipos. Cu robotul mergând, adăugați apoi câte o lingură de apa pe rând până aluatul se adună că o bilă în jurul axului.
Cu mâinile reci (le-am ținut sub jet de apa rece) scoateți aluatul din robot, înveliți-l în folie alimentară dându-i formă de disc și dați la frigider pentru 1 oră. Scoateți aluatul și întindeți-l foaie dreptunghiulara pe masă de lucru data cu făină. Va trebuie o foaie de cca 1/2 cm grosime (eu am întins o foaie de 20 x 25 cm) din care să puteți decupa 4 discuri de 8 cm diametru. Puneți folie de plastic pe un platou, așezați foaia pe ea și acoperiți-o cu folie de plastic. Dați-o la frigider minim 12 ore (până a două zi).
Cu câteva ore înainte de servirea deșertului, curățați ananasul de coajă și tăiați-l cuburi de 1 cm. Într-o crăticioară caramelizati zahărul până devine brun și fumegă ușor. Adăugați romul înfierbântat și amestecați rapid. Adăugați cuburile de ananas. Lăsați să fiarbă la foc mic timp de 15 minute.
Strecurați ananasul. Siropul reținut se mai pune la fiert 10 minute, să scadă un pic. Siropul și cuburile de ananas se păstrează separat la frigider până la servire (trebuie să se răcească un pic). Scoateți aluatul de biscuiți de la frigider, decupați cu inelul de patiserie 4 discuri de cm diametru. Coaceți biscuiții la 170C timp de 15 minute. Nu se vor rumeni, doar dedesubt.
Bateți frișca cu caramel până stă pe tel (că să se bată bine, o puteți ține 10 minute în congelator înainte). Puneți spumă obținută într-un poche de patiserie cu vârf larg. Așezați câte un biscuit pe 4 farfurii. Puneți inelul de patiserie în jurul lor. Adăugați câte 1/4 din cuburile de ananas peste fiecare biscuit. Scoateți inelul. Turnaţi frișca deasupra. Turnați siropul reținut pe marginea deșertului. Pudrați spumă cu foarte puțină scorțișoară.
Poftă bună!
A.B.
Foto: e-retete.ro