REŢETA ZILEI - SÂMBĂTĂ / Brioşe cu nucă de cocos şi "inimă" de lămâie verde
Publicat pe 27.12.2014 la 17:00 Actualizat pe 27.12.2014 la 17:10
Te-ai săturat de toate dulciurile tradiţionale de sărbători şi ai vrea să încerci ceva nou? Noi îţi prezentăm o combinaţie delicioasă fără ciocolată care poate folosită şi la torturi. Când vei da de gustul sosului de lămâie verde, papilele gustative vor avea o experienţă inedită.
Te-ai săturat de toate dulciurile tradiţionale de sărbători şi ai vrea să încerci ceva nou? Noi îţi prezentăm o combinaţie delicioasă fără ciocolată care poate folosită şi la torturi. Când vei da de gustul sosului de lămâie verde, papilele gustative vor avea o experienţă inedită.
INGREDIENTE:
170 gr unt la temperatura camerei
200 gr zahăr
2 ouă + 1 albuş
1 linguriţă extract de vanilie
150 gr faină
1/2 linguriţă praf de copt
1/4 linguriţă bicarbonat de sodiu
1/4 linguriţă sare
120 ml kefir
100 gr fulgi de nucă de cocos mărunţi, plus 2-3 linguri pentru decor
Sos de lămâie verde
coajă rasă de la 2 lămâi verzi
120 ml zeamă de lămâie verde
100 gr zahăr
1 ou plus un gălbenuş
Crema cu ciocolată albă
226 gr unt la temperatura camerei
224 gr cremă de brânză
aprox. 50 gr zahăr pudră
50 gr ciocolată albă, tocată
1/2 linguriţă extract de vanilie
1-2 linguri lapte sau frişcă (smântână) lichidă neîndulcită, rece
MOD DE PREPARARE:
Încingeţi cuptorul la 190 grade Celsius. Pregătiţi două tăvi de cupcakes cu hârtii speciale. Cerneţi împreună faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu şi sarea, daţi deoparte. Bateţi untul cu zahărul până când devin o cremă. Adăugaţi pe rând ouăle şi albuşul, bătând după fiecare să se încorporeze. Adăugaţi vanilie şi încorporaţi. Cu mixerul la viteza cea mai mica adăugaţi amestecul de faină şi kefirul în părţi, începând şi terminând cu faina (3 părţi de faină şi 2 de kefir). Adăugaţi nuca de cocos şi amestecaţi numai până când este incorporat, fără să mestecaţi prea mult. Umpleţi formele pregătite 3/4 şi coaceţi în cuptorul încins 20-25 minute, până când o scobitoare introdusă în mijlocul unei brioşe să iasă afară curată. Scoateţi din forme şi lăsaţi să se răcească.
Ca să preparaţi sosul de lămâie verde, puneţi pe foc mic spre mediu într-o cratiţă mică zeamă de lămâie verde impreună cu coajă de lămâie şi zahărul, până când se topeşte zahărul. Separat se bat oul plus gălbenuşul, turnându-se câte puţin lichid, şi bătând în continuu, până când aproape tot lichidul este adăugat. Se intoarce totul in cratita si se tine pe foc mic mestecand in continuu cu o lingura de lemn pana cand se ingroasa usor. Se strecoara si se lasa sa se raceasca, se va mai ingrosa dupa ce se raceste.
Topiti ciocolata pe bain marie, sau in cuptorul cu microunde, cate 20 secunde odata, mestecand bine dupa fiecare tura, pana cand este omogena. Dati deoparte.Bateti bine untul si crema de branza, adaugati zaharul pudra si bateti pana cand este incorporat. Adaugati ciocolata alba topita si bateti din nou, apoi vanilia si laptele si bateti pana cand totul este o crema fina.
A.B.
Foto: mihaelapd.blogspot.ro
Citeşte şi:
REŢETA ZILEI - VINERI / Supa care arde grăsimile acumulate de sărbători! E uşor de preferat, iar efectul e garantat
REŢETA ZILEI - JOI / Tratează mahmureala de sărbători cu salată de varză murată!