RETEŢA ZILEI - VINERI: Cuburi de biscuiţi şi nucă, desertul care va face senzaţie printre prietenii tăi
Publicat pe 22.01.2016 la 16:16 Actualizat pe 22.01.2016 la 16:37
Astăzi vă prezentăm un desert forte uşor de preparat care îţi va impresiona cu siguranţă toţi prietenii. La gust este o combinaţie perfectă între ciocolată de casă şi salamul de biscuiţi.
Astăzi vă prezentăm un desert forte uşor de preparat care îţi va impresiona cu siguranţă toţi prietenii. La gust este o combinaţie perfectă între ciocolată de casă şi salamul de biscuiţi.
De ce aveţi nevoie?
225 gr biscuiţi simpli (tip petit beurre, butter biscuits)
225 gr nuca (sau amestec alune de pădure şi migdale)
225 gr unt
125 ml apă
200 gr zahăr (poate fi brun)
200 gr ciocolată neagră (50% cacao)
1 lingură rom
1 linguriţă esenţă de vanilie
1 lingură ulei (cu gust neutru)
Cum se prepară?
Se topeşte pe abur 100 gr ciocolată.
Se zdrobesc mărunt biscuiţii (i-am măcinat în robot). Se macină nuca. Se amestecă bine.
Într-o crăticioara se pune apă şi zahărul. Până se dizolvă complet zahărul lăsaţi focu pe mic, să nu fiarbă, apoi puteţi creşte un pic intensitatea lui.
După ce începe să fiarbă siropul lăsaţi pe foc 3 minute.
Trageţi crăticioara de pe foc şi adăugaţi untul tăiat bucăţi. Amestecaţi până untul e dizolvat complet. Adăugaţi vanilia.
Turnaţi siropul peste amestecul de biscuiţi+nuca. Amestecaţi.
Împărţiţi amestecul în două părţi egale. În una din părţi turnaţi ciocolată topită şi romul şi amestecaţi rapid, până e omogen.
Se lasă cele două compoziţii să se răcorească un pic (cca 5 minute).
Într-o tavă pătrată de 20 x 20 cm (tapetata cu hârtie de copt) se pune amestecul cu ciocolată. Se nivelează bine de tot cu dosul unei linguri.
Se pune deasupra amestecul simplu. Se nivelează şi el bine.
Se topeşte restul de 100 gr ciocolată pe abur. Se adaugă uleiul şi se omogenizează.
Se toarnă glazură de ciocolată peste prăjitură. Scuturaţi puţin tavă să se autoniveleze glazură. Se acoperă vasul cu folie şi se da la frigider câteva ore (sau şi mai bine peste noapte), scrie site-ul e-retete.ro.
Se taie batoane sau cuburi. Dacă doriţi, puteţi presara puţină cacao deasupra. Prăjitură se păstrează la frigider, altfel se înmoaie. Dacă nu o puteţi tăia perfect, lăsaţi-o 5-10 minute la temperatura camerei şi apoi se va tăia uşor.
T.S