A apărut o nouă tulpină Covid-19. Cât de contagios este Stratus, varianta pe care OMS o monitorizează

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 23.07.2025 la 09:33
Actualizat pe 23.07.2025 la 11:00
A apărut o nouă variantă de COVID-19, care ar fi mult mai contagioasă. Stratus provoacă mai multe simptome, unele dintre ele grave, iar OMS monitorizează nouă variantă încă din luna iunie, atunci când au apărut tot mai multe cazuri în sudul și sud-estul Asiei.
- A apărut o nouă variată de Covid-19
- Cât de contagios este Stratus
Stratus, cunoscut ca XFG, este o nouă variantă de Covid-19, care ar fi mai contagioasă și ar provoca simptome grave. OMS monitorizează virusul de luna trecută, atunci când în 38 de țări din sudul și sud-estul Asiei au apărut cazuri.
Ce este Stratus și ce simptome poate provoca
Stratus este noua variantă de Covid-19 și apare din subvariantele LF.7 și LP.8.1.2. Noua tulpină poate fi mai contagioasă decât alte noi variante apărute. Specialiștii spun că pot să apară noi cazuri de infectare cu această variantă și se răspândește rapid, la fel ca Nimbus.
NB.1.8.1 a fost descoperit în ianuarie 2025 și s-a răspândit rapid în Asia și în alte zone. Numărul cazurilor a crescut din luna ianuarie 2025 până în luna aprilie 2025. Nimbus nu este asociat cu o boală mai gravă decât cea provocată de alte variante de COVID-19.
Simptomele infectării cu Stratus sunt febră, frisoane, dificultate în respirație, durere în gât, oboseală, cefalle, greață, vărsături, durere musculară, pierderea gustului și a mirosului, diaree. Există și un alt simptom care nu a apărut la alte noi variante de Covid-19, și anume vocea răgușită, simptom care a apărut, în special, în cazul oamenilor infectați cu varianta Stratus în India.
Nu există date care să arate că noua tulpină poate duce la deces. Printre simptomele pe care le-au avut pacienții din sudul și sud-estul Asiei se numără și tusea uscată, un simptom care nu este obișnuit pentru celelalte variante de Covid-19.
Vaccinurile împotriva Covid-19 se pot dovedi eficiente împotriva noilor tulpini
Studiile arată că vaccinurile împotriva Covid-19 ar trebui să îi protejeze pe oameni inclusiv de noile variante, mai ales în cazul celor care și-au făcut rapelul. Studiile mai arată că vaccinurile scade șansa ca pacienții să dezvolte forme grave, să fie spitalizați sau să se ajungă la deces.
„Vaccinurile Covid-19 aprobate până în prezent ar trebui să fie eficiente și împotriva acestei variante”, a declarat OMS, după ce au fost evaluate riscurile infectării cu Stratus.
Citește și: O nouă ipoteză despre originea Covid-19. Virusul ar fi apărut încă din 2012