Atenție la telefoanele mobile! Experții au explicat cum ne pot infecta cu COVID-19
Publicat pe 11.11.2020 la 13:32 Actualizat pe 11.11.2020 la 13:33
Telefoanele mobile ne sunt nelipsite, din viața de zi cu zi. Potrivit unor noi studii, realizate de cercetătorii brazilieni, acestea ar putea contribui la contaminarea cu COVID-19. Ce trebuie să facem pentru a ne proteja.
- Telefoanele mobile, factor ce contribuie la infectarea cu COVID-19.
- La ce concluzii au ajuns cercetătorii brazilieni.
- Ce este de făcut pentru a ne proteja.
Le purtăm mereu cu noi. Le folosim, aproape în permanență, pentru a ține legătura cu persoanele dragi, dar și în scop de divertisment. Este vorba despre telefoanele mobile, care au devenit obiecte esențiale, în existența noastră cotidiană. Dar dacă chiar ele ar putea fi și sursă de infectare cu noul coronavirus.
Ce spun cercetătorii brazilieni, despre contaminarea prin intermediul telefoanelor mobile
Mai mulți cercetători brazilieni au efectuat un studiu la unitatea de terapie intensivă (UCI) a bolii COVID-19, din São Paulo. Ei au ajuns la concluzia că, cel puțin în spitale, unde medicii la fel ca oricine, se folosesc foarte des de telefoanele mobile, ar trebui introdusă o politică obligatorie, cu privire la dezinfectarea acestora.
Potrivit declarațiilor lui Evelyn Patricia Sanchez Espinoza și a colefilor săi, de la Universitatea din San Paolo, majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății au înțeles semnificația transmiterii încrucișate și importanța respectării practicilor de igienă a mâinilor și de dezinfecție a telefoanelor mobile. Cercetătorii au explicat că acidul ribonucleic SARS-CoV-2 (ARN) - materialul genetic al virusului - a fost detectat pe unele dintre dispozitive.
Experții mai spun că această descoperire arată că dispozitivele de comunicare ar putea face parte din lanțul de transmisie din sistemul medical.
„Este necesară punerea în aplicare a politicilor oficiale în spitale, pentru a ghida asistenții medicali [lucrătorii din domeniul sănătății] în ceea ce privește dezinfectarea și îngrijirea telefoane mobile”, avertizează echipa.
Până acum, cu toate că SARS-CoV-2 a fost detectat pe telefoanele mobile ce aparținpacienților cu COVID-19, dispozitivele nu au fost semnalate ca o posibilă sursă de transmisie în mediul spitalicesc.