Descoperire anunțată de cercetătorii NASA. În spatele planetei Neptun se „ascund” 139 de obiecte
Publicat pe 18.03.2020 la 12:24 Actualizat pe 18.03.2020 la 12:24
Lista vecinilor lui Pluto tocmai devine din ce în ce mai mai lungă, potențând șansele oamenilor de știință de a găsi puterea unei noi planete. Astronomii au descoperit încă 139 de „planete minore”. Ce susțin specialiștii?
Lista vecinilor lui Pluto tocmai devine din ce în ce mai mai lungă, potențând șansele oamenilor de știință de a găsi puterea unei noi planete. Astronomii au descoperit încă 139 de „planete minore”. Ce susțin specialiștii?
Pluto pare să aibă din ce în ce mai mulți ”vecini” noi. Astronomii au descoperit încă 139 de „planete minore” în adâncurile întunecate și friguroase dincolo de orbita lui Neptun, potrivit studiilor.
Noile decoperiri reprezintă în jur de 5% din actualul obiect trans-Neptunian (TNO), care se ridică la aproximativ 3.000, susțin cercetătorii. Oamenii de știință au evidențiat datele colectate de Dark Energy Survey (DES) în primii patru ani de funcționare, de la începutului lui 2013 până în anul 2017, studiind cerul cu ajutorul unei camera foto de energie întunecată de 520 de megapixeli.
”Există o mulțime de idei despre planetele gigantice”
Cercetătorii au pornit cu 7 miliarde de puncte detectate cu DES, pe care le-au albit până la 22 de milioane de „tranzitori”, excluzând obiecte precum galaxiile care au apărut aproximativ în același loc în mai multe nopți. Aceste obiecte catalogate se află între 30 și 90 de unități astronomice (AU) de la soare, iar 139 dintre ele sunt noi pentru știință, susțin cercetătorii.
"Multe dintre programele pe care le-am dezvoltat pot fi aplicate cu ușurință la orice alte seturi de date mari, cum ar fi ceea ce va produce Observatorul Rubin", a declarat autorul principal Pedro Bernardinelli, student absolvent de fizică și astronomie la Universitatea din Pennsylvania, într-un comunicat .
Membrii echipei își desfășoară acum analizele pe ansamblul de date de șase ani al DES. Astfel de noi adăugări ar putea ajunge să fie firimituri de pâine care duc la Planet Nine, lumea ipotezată pe care unii oameni de știință cred că se ascunde nedescoperită în sistemul solar îndepărtat.
Existența Planetei Nouă este dedusă din aglomerarea ciudată pe orbitele anumitor TNO. „Există o mulțime de idei despre planetele gigantice care erau în sistemul solar și nu mai există, sau despre planete care sunt departe și masive, dar prea leșine pentru ca noi să nu fi observat încă”, a declarat coautorul Gary Bernstein.