Italia prelungește carantina pentru români. Cine sunt cei care fac excepție de la noua regulă
Publicat pe 26.10.2020 la 11:09 Actualizat pe 26.10.2020 la 11:09
Italia ia măsuri drastice după ce cel de-al doilea val de COVID-19 pune stăpânire pe țară. Astfel, autoritățile prelungesc carantina pentru români, dar sunt și persoane care fac excepție de la noua regulă.
- Italia prelungește carantina pentru români.
- Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a nu intra în carantină.
După ce a atins un nou record de infectări, de peste 20.000, în urma valul doi al noului coronavirus, Italia adoptă măsuri noi pentru a ține virusul cât mai departe. Astfel, după ce oficialii au anunșat închiderea teatrelor, cinematografelor, piscinelor, sălilor de sport şi de concert, iar cetățenii nu vor avea posibilitatea de a circula pe stradă în grup mai mare de 4 persoane, acum se adoptă măsuri și pentru românii care ajung în Peninsulă.
Astfel, deși școlile și barurile vor rămâne încontinuare deschise, căci sunt susținute educația și afacerile din domeniul HoReCa, se pare că nu se renunță la carantină, ba chiar, se prelungește această măsură.
Carantina din Italia, prelungită pentru români până pe 24 noiembrie
Așa cum spuneam anterior, românii care ajung în Italia vor fi obligați să stea în carantină timp de 14 zile, iar această măsură a fost acum prelungită și anunțată public.
Pentru a limita răspânidrea infecției cu noul coronavirus, decizia carantinării prelungite face parte din noile măsuri restrictive impuse de autorități și anunțată pe rețelele de socializare de către Ambasada României.
Însă, trebuie precizat că această regulă are și excepții. Nu sunt obligați să stea în carantină persoanele care nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și cei care nu au călătorit în ultimele două săptămâni Armenia, Bahrein, Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Chile, Kuwait, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Kosovo, Muntenegru, Columbia.
Însă, chiar dacă respectă aceste două reguli, trebuie, în același timp și să se încadreze în una dintre condițiile următoare:
- persoanele care intră în Italia în scopul șederii de scurtă durată (până la 120 de ore în total) pentru motive de muncă, sănătate sau urgență absolută.
- persoanele care intră în Italia în scopul tranzitului pentru o durată de maximum 36 de ore cu un mijloc de transport privat.
- cetățenii și rezidenții unui stat membru UE sau ai statelor și teritoriilor indicate în lista A, lista B, lista C și lista D care se deplasează în Italia din motive dovedite de muncă.
- personalul sanitar care intră în Italia în scopul exercitării profesiilor sanitare.
- lucrătorii transfrontalieri care intră și ies pentru a merge la muncă și pentru a se întoarce apoi la propriul domiciliu, reședință sau locuință;
- personalul din cadrul companiilor cu sediul principal sau secundar în Italia care se întoarce în Italia după deplasări în străinătate din motive de muncă, pentru o perioadă de maxim 120 de ore.
- funcționarii și agenții din cadrul Uniunii Europene sau ai organizațiilor internaționale, agenți diplomatici, personal tehnico-administrativ din cadrul misiunilor diplomatice, funcționari și angajați consulari, personal militar și forțe de poliție italiene sau străine, precum și pompieri în exercițiul funcțiunii;
- elevii și studenții care urmează cursuri într-un alt stat decât cel în care își au domiciliul.
- personal navigant.