Novavax, al cincilea vaccin anti COVID-19 în UE. Cum funcționează noul ser
Publicat pe 18.11.2021 la 10:51 Actualizat pe 18.11.2021 la 10:51
Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că producătorul farmaceutic Novavax a depus o cerere de autorizare a vaccinului său împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană.
- Novavax, al cincilea vaccin anti COVID-19 în UE
- Cum funcționează noul ser
Novavax, al cincilea vaccin anti COVID-19 în UE
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că producătorul farmaceutic Novavax a depus o cerere de autorizare a vaccinului său împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană.
Un aviz ar putea fi emis în următoarea perioadă, în condițiile în care evaluarea va fi efectuată printr-un program accelerat, potrivit EMA .
„EMA a început să evalueze o cerere de autorizare a introducerii pe piaţă a vaccinului anti-Covid de la Novavax. Evaluarea se va desfăşura potrivit unui program accelerat”, a declarat Agenţia Europeană pentru Medicamente, potrivit unui comunicat.
Cum funcționează noul ser
Vaccinul anti-COVID produs de Novavax ar putea deveni al cincilea autorizat în Uniunea Europeană. El utilizează o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate la scară largă în lume.
Este un vaccin pe bază de proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus. Poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8°C, ceea ce ar putea facilita distribuirea sa.
„Anunţul din partea EMA aduce Novavax mai aproape de obiectivul de a asigura un larg acces global la vaccinul nostru pentru COVID-19 pe bază de proteine în toată Europa”, a declarat Stanley C. Erck, preşedinte şi director executiv al Novavax, potrivit unui comunicat.
Comisia Europeană a anunţat în august că a încheiat un contract cu Novavax pentru achiziţionarea anticipată a 200 de milioane de doze din vaccinul său, odată ce acesta va fi aprobat de EMA.
În luna septembrie, Novavax a cerut Organizației Mondiale a Sănătății autorizarea în regim de urgență a vaccinului său anti-COVID-19.
Indonezia a fost prima ţară care a autorizat vaccinul produs de Novavax, la începutul lunii noiembrie.