Țara unde săptămâna de lucru va avea doar 4 zile! Cum sunt afectați angajații de noua hotărâre
Publicat pe 21.08.2020 la 09:43 Actualizat pe 21.08.2020 la 09:43
În această țară, programul unei săptămâni de lucru va putea fi miscșorat la doar 4 zile. Angajații vor fi afectați de noua hotărâre propusă la nivel național.
- Directorii marilor companii au încheiat acorduri privind scurtarea programului de lucru.
- Guvernul a anunțat prelungirea duratei de oferire a îndemnizațiilor de șomaj
Oficialii germani iau în calcul ideea de a scurta timpul petrecut la serviciu, pe fondul crizei epidemiologice generate de noul coronavirus. Prin urmare, propunerea sugerează ca angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână.
Preşedintele puternicului sindicat din metalurgie IG Mettal, Jörg Hofmann a propus o dezbatere națională, în scopul protejării locurilor de muncă, în situația în care șomajul este în creștere atât în Germania, dar și în alte state europene. Ideea de bază este că prin reducerea perioadei de lucru, salariaţii ar putea să îşi împartă mai multe locuri de muncă care altfel ar fi eliminate.
IG Metall nu vine pentru prima dată cu o astfel de propunere. În anul 1995, sindicatul a impus în industrie săptămâna de lucru la 35 de ore, iar în 2018 a obţinut dreptul ca salariaţii, care doresc, să muncească doar 28 de ore pe săptămână timp de doi ani, cu o pierdere diminuată a salariului.
În urma sondajelor realizate la nivel național, s-a constat că 60% dintre germani doresc o săptămână de lucru de doar 4 zile.
Pe de altă parte, directorul al federaţiei patronale BDA şi membru al partidului conservator CDU al cancelarului Angela Merkel, Steffen Kampeter, este de părere că această propunere doar va "agraveza şocul enorm suferit în prezent de productivitate".
Mari companii germane au încheiat deja tratate privind reducerea timpului la serviciu. Totuși, aceste acorduri vor putea aduce pierderi financiare pentru angajați, care vor trebui să-și asume acest lucru.
În prezent, Guvernul Germaniei a prelungit de la 12 până la 24 de luni durata în care vor fi plătite indemnizațiile de șomaj parțial.
Citește și: Criză pe piața muncii! Aproape un milion de români, rămași fără serviciu în pandemie