Un nou virus periculos amenință China! Boala ar putea declanșa o altă pandemie
Publicat pe 30.06.2020 la 15:21 Actualizat pe 30.06.2020 la 15:21
Un nou virus amenință China, fiind descoperită o nouă tulpină gripală. Aceasta a fost descoperită recent de oamenii de știință chinezi manifestându-se la porci, dar care poate afecta și oamenii.
- Un nou virus a fost descoperit în China
- Omaneii de știință îl țin sub observație, mai ales că se aseamănă mult cu temuta gripă porcină
Noul virus ar putea suferii noi mutații, astfel încât s-ar putea transmite rapid de la animal la om, și apoi de la persoană la persoană, potrivit specialiștilor citați de BBC.
Cercetătorii spun că noua tulpină are „toate caracteristicile” pentru a se adapta să infecteze oamenii şi trebuie să fie atent monitorizată de oamenii de știință.
Ultima gripă porcină a avut loc în anul 2009, izbucnind în Mexic. Boala a fost mai puțin letală față de alte gripe de acest gen, deși se asemăna mult cu alte tulpini de virusuri gripale. Cunoscut și ca A-H1N1, gripa porcină și-a găsit antidot, fiind produs un vaccin care este capabil să trateze boala.
Așadar, noul virus descoperit în China se aseamănă mult cu gripa porcină din 2009, însă cu o serie de noi mutații care îl pot face mult mai contagios și letal, deși până acum nu a reprezentat un interes sau pericol deosebit.
Un nou virus periculos amenință amenință China
Virusul, pe care cercetătorii îl numesc G4 EA H1N1, se poate dezvolta şi se poate înmulţi în celulele din căile respiratorii umane. Ei au găsit dovezi ale unor infectări recente la persoane care au lucrat în abatoare şi fermele de porci din China, potrivit Adevărul.
Cercetătorii au mai ajuns la concluzia că vaccinurile antigripale nu au efect asupra acestui virus, însă ar putea fi făcute modificări care să se potrivească cu această nouă tulpină.
Potrivit unui studiu publicat de Academia Naţională de Ştiinţe din SUA, este nevoie de măsuri rapide pentru a controla virusul la porci şi pentru a-i monitoriza îndeaproape pe lucrătorii din domeniu.
James Wood, şeful Facultăţii de Medicină Veterinară de la Universitatea Cambridge, spune că acest studiu este „o atenţionare necesară” că există în permanenţă pericolul apariţiei unor noi agenţi patogeni şi că animalele din ferme, cu care oamenii intră în contact mai mult decât cu cele sălbatice, pot fi o sursă pentru noi viruşi cu potenţial pandemic.
Citește și: Declarații inconștiente ale unui fost sportiv: ”Am avut coronavirus și a fost mai ușor decât cu gripa!”