43 de ani de la cutremurul din ‘77. Cât de pregătită este România pentru un nou seism catastrofal

43 de ani de la cutremurul din ‘77. Cât de pregătită este România pentru un nou seism catastrofal © Arhivă

Astăzi, pe 4 martie, se comemorează 43 de ani de la catastrofalul cutremur din 1977. Timp de 55 de secunde, România a fost zguduită de un seism care a ucis 1500 de persoane, a rănit alte câteva mii și a transformat zeci de case și de locuințe în praf și pulbere. Întrebarea de pe buzele multora este una: cât de pregătită este țara noastră pentru o posibilă repetare a acestui scenariu sumbru?

Cutremurul de pe 4 martie 1977 a avut magnitudinea de 7,2 pe scara Richter și a ucis 1.500 de oameni. Alți 11.000 au fost răniți, iar cei care au trecut prin acest episod tulburător al istoriei României își amintesc cu greu de clipele prin care au trecut.

Cu epicentrul în Vrancea, cutremurul a ținut 55 de secunde și s-a produs la o adâncime de 110 de kilometri. În jur de 35.000 de locuințe au fost puse la pământ, iar o parte semnificativă din orașul Zimnicea a fost complet distrusă.

Cât de pregătită este România pentru un nou 1977

Din păcate, România stă prost în materie de pregătire pentru un astfel de scenariu catastrofal. Chiar dacă experții avertizează constant că, la un moment dat, un nou mare cutremur ne va lovi țara, numai în București sunt aproape 800 de clădiri care sunt pe punctul de a se dărâma. Autoritățile spun că nu au bani pentru consolidarea acestora, care și așa ar dura în jur de 50 de ani pentru a fi dusă până la capăt.

În alte cuvinte: este România pregătită pentru un nou cutremur devastator? Deloc.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro