Accesul părinților în școli va fi restricționat. Noua lege a învățământului aduce schimbări neașteptate
Publicat pe 31.07.2023 la 10:50 Actualizat pe 31.07.2023 la 10:50
Cu fiecare început de an școlar, schimbările din sistemul educațional atrag atenția. Anul acesta, o veste surprinzătoare aduce cu sine un val de discuții și controverse: accesul părinților în școli va fi restricționat. Noua lege a învățământului aduce schimbări neașteptate, care vor afecta modul în care părinții își sprijină copiii în timpul școlii și modul în care interacționează cu cadrele didactice.
- Accesul părinților în școli, restricționat
- Care sunt excepțiile
Începând cu sezonul toamnei, se vor impune unele reglementări noi în privința accesului părinților în instituțiile de învățământ. Conform noii legislații în domeniul învățământului preuniversitar, un anumit grup de părinți va fi supus restricțiilor severe, având posibilitatea de a intra în școli doar în anumite cazuri excepționale.
Accesul părinților în școli, restricționat
Această măsură a fost adoptată cu scopul de a asigura un mediu sigur și securizat pentru elevi și cadrele didactice, creând un cadru propice desfășurării actului educațional. De-a lungul anilor, s-a observat o creștere a numărului de părinți care pătrundeau în școli în mod frecvent, fără a avea un scop bine definit sau fără să respecte regulile și procedurile stabilite.
Această prezență necontrolată a părinților în spațiul școlar putea să perturbe activitățile didactice și să afecteze concentrarea și buna desfășurare a orelor de curs.
Care sunt excepțiile
În conformitate cu documentul, există excepții când autoritățile care coordonează sistemul național de învățământ sau publice pot interveni în cazurile în care sănătatea fizică sau psihică a elevilor sau a personalului este pusă în pericol.
Aceste intervenții sunt justificate și pot fi realizate pentru a proteja siguranța și bunăstarea celor implicați în procesul educațional. Dacă personalul de conducere constată că există o amenințare reală la adresa sănătății sau se desfășoară exerciții de alarmare pentru situații de urgență, autoritățile pot interveni în mod corespunzător pentru a preveni orice risc sau pericol.
Este esențial ca astfel de intervenții să fie efectuate cu responsabilitate și în strânsă colaborare cu personalul didactic și elevii. Asigurarea unui mediu educațional sigur și securizat nu doar că protejează cadrele didactice, ci și elevii, oferindu-le acestora un mediu propice pentru învățare și dezvoltare.
Citește și: Cum arată structura anului școlar 2023-2024. Data la care elevii vor începe școala în septembrie