Amiba „mâncătoare de creier” face victime în Europa! Au fost înregistrate mai multe decese. Unde trebuie să fii atent când mergi în vacanță

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 28.07.2025 la 17:37
Actualizat pe 28.07.2025 la 17:37
În ultima vreme, mai multe decese provocate de amiba „mâncătoare de creier” au fost înregistrate în Europa. Unde trebuie să fii atent când mergi în vacanță.

Amiba „mâncătoare de creier” face victime în Europa! Au fost înregistrate mai multe decese
Profimediaimages.ro
- Decese cauzate de amiba „mâncătoare de creier” în Europa
- Unde trebuie să fii vigilent în vacanțe
Recent, un băiat în vârstă de 11 ani, din Slovacia, și-a pierdut viața din cauza unei infecții rar întâlnite provocată de o amibă rară și periculoasă, Naegleria fowleri, care mai este cunoscută și drept „amiba mâncătoare de creier”. Din cauza acestui caz tragic, autoritățile sanitare au decis să închidă temporar o stațiune termală foarte frecventată și au demarat o anchetă epidemiologică.
Amiba „mâncătoare de creier” face victime în Europa
Potrivit specialiștilor, amiba Naegleria fowleri se găsește în mod obișnuit în ape dulci calde, precum lacuri, râuri, izvoare termale sau piscine care nu sunt suficient clorurate. Aceasta a fost descoperită în mai multe zone din Europa, inclusiv în Franța și Slovacia.
Amiba preferă temperaturile peste 25 °C, devenind astfel mai activă în lunile de vară, când apele se încălzesc, scrie Science Direct. În Franța, un caz tragic a fost raportat în 2008, când un copil a murit după ce s-a scăldat într-o piscină cu apă termală. Din fericire, de atunci și până în prezent, nu au mai fost înregistrate alte îmbolnăviri în piscinele artificiale din țară.
Au mai fost semnalate și alte cazuri izolate în Europa. În Italia, de exemplu, amiba a fost detectată în sudul țării, în special în perioadele de caniculă, când temperaturile ridicate favorizează înmulțirea acesteia în apele calde.
Cum te protejezi de amiba „mâncătoare de creier” în vacanță
Pentru a reduce riscul de infectare cu Naegleria fowleri în vacanțele petrecute în zone cu ape calde, iată câteva recomandări importante:
- Evită ca apa să-ți pătrundă în nas atunci când înoți în lacuri, râuri sau izvoare termale. Poți folosi un clips nazal sau pur și simplu să ții capul deasupra apei.
- Nu sări cu capul înainte în apă adâncă, mai ales în locuri naturale, unde microorganismul se poate ascunde în nămol sau la fundul apei.
- Nu folosi apă de la robinet sau netratată pentru igiena nazală. Alege întotdeauna apă distilată, fiartă și răcită sau filtrată corespunzător.
Respectarea acestor măsuri simple te poate ajuta să te bucuri de vacanță în siguranță, fără griji inutile.