Calendar ortodox, 1 ianuarie 2022. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile cel Mare
Publicat pe 01.01.2022 la 09:05 Actualizat pe 01.01.2022 la 09:05
Sfântul Vasile cel Mare este prăznuit de către Biserica Ortodoxă, în fiecare an, pe 1 ianuarie. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile în această zi de sărbătoare și ce rugăciune poți rosti.
- Calendar ortodox, 1 ianuarie 2022
- Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile cel Mare
Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în anul 330, în Capdocia. Acesta provenea dintr-o familie numeroasă, compusă din patru surori și tot atâția frați.
Doi dintre frații acestuia au ajuns episcopi, iar una dintre surorile sale, Macaria, a ajuns un model de viață ascetică.
Sfântul Vasile cel Mare a fost un arhiepiscop al secolului al IV-lea și considerat un adevărat doctor al Bisericii.
Acesta a studiat în Cezarea, la Constantinopol. De educația sa s-a ocupat chiar tatăl acestuia, profesor de retorică. Scrierile Sfântului Vasile au avut o mare importanță teologică ani la rândul. Sfântul Vasile cel Mare este prăznuit de către Biserica Ortodoxă, în fiecare an, pe 1 ianuarie. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile în această zi de sărbătoare și ce rugăciune poți rosti.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile cel Mare
În ajunul Anului nou, în noaptea Sfântului Vasile, se spune că cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă. Atunci este momentul în care cu toții ar trebui să ne punem dorințele.
Fetele și băieții își fac punți din ramuri de măr dulce pentru a-și visa sortitul sau sortita. Dacă puntea este plină de brumă, atunci fata se va căsători cu un bărbat bogat, în caz contrar, aceasta se va mărita cu un bărbat sărac.
Rugăciune puternică către Sfântul Vasile cel Mare
Pe 1 ianuarie, de sărbătoarea cu cruce roșie de Sfântul Vasile cel Mare, se poate rosti cea mai puternică rugăciune care reușește să dezlege farmece, blesteme și vrăji.
,, În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor.
Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. Veniţi popoare să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a povăţuit pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit.
Sfinte Vasile, glăsuitorule de Dumnezeu vino în ajutorul celor ce vor să înceapă a cânta laudele tale. Ci tu, părinte, îngăduitor fiind, ca un părinte, ne dai har din belşug. Săltarea cea pătimaşă a tiraniei trupului ai înfrânat cu dragostea de înţelepciune.
Pentru aceasta locuieşti întru Împărăţiile cele nestricăcioase, Sfinte Părinte Vasile. Umblând pe calea cea aspră a faptelor bune, ai ajuns la Cerescul podiş, cel neted şi liniştit şi pildă tuturor te-ai arătat, Mare Ierarhe Vasile.
Patimile sufletului împreună cu ale trupului le-ai tăiat, Părinte Vasile, cu folos, cu sabia Duhului iar pe tine jertfă te-ai adus Stăpânului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!", rugăciunea puternica către Sfântul Vasile Cel Mare.
Citește și: Rugăciune către Sf. Proroc Daniel. Când să o rostești și la ce ajută