Calendar ortodox, 22 februarie. Rugăciunea pe care este bine să o spui de Sâmbăta Morţilor

Calendar ortodox, 22 februarie. Rugăciunea pe care este bine să o spui de Sâmbăta Morţilor © Facebook

Este sărbătoare mare pentru creştini, sâmbătă, pe 22 februarie. În fiecare an, în ziua de sâmbătă de dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi este prăznuită Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici din Evghenia.

Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici din Evghenia sau Moşii de Iarnă, pe 22 februarie

În fiecare an, înainte de prăznuirea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, Biserica îi prăznuieşte pe Sfinţii Mucenici din Evghenia. În timpul împăraţilor romani care îi persecutau pe creştini, foarte multe persoane care nu voiau să se închine idolilor, ci urmau calea Domnului, erau ucise fără milă.

În plus, trupurile lor erau lăsate în voia animalelor sălbatice. Erau şi situaţii în care oamenii cu suflet mare şi cu credinţă în suflet reuşeau să ia trupurile celor ucişi pentru credinţă şi le îngropau în grădini sau în diferite locuri în care să nu fie descoperite. Astfel, în această zi, Biserica îi prăznuieşte pe toţi cei care şi-au dat viaţa pentru Dumnezeu.

De asemenea, în popor, această zi este cunoscută şi drept Moşii de Iarnă, astfel că credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică, iar mai apoi să împartă celor sărmani din bucatele gătite în memoria celor plecaţi dintre noi.

Rugăciunea pe care este bine să o spui de Sâmbăta Morţilor

''Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Pe Faraon cel ce se purta pe car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut oarecând minuni, lovind în chipul Crucii şi despărţind marea şi pe Israel cel ce fugea pedestru l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.

Izbăveşte-mă, Fecioară Maică, de vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi, Ceea ce ai născut pe Dumnezeu Cuvântul văzut, Care era Nevăzut; şi cu liniştea ta potoleşte valul patimilor mele, tu Singura Îndreptare a oamenilor. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin''.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro