Calendar ortodox, duminică, 21 martie. Iată cui trebuie să spui ”La mulți ani” în această zi
Publicat pe 20.03.2021 la 15:44 Actualizat pe 20.03.2021 la 16:35
An de an, pe data de 21 martie, este zi de mare sărbătoare pentru credincioși. Iată cui trebuie să spui ”La mulți ani” în această zi sfântă. Cea mai puternică rugăciune pentru iertare a păcatelor.
- Sfântul Iacob Mărturisitorul este prăznuit pe data de 21 martie în calendarul ortodox.
- Rugăciune puternică pentru iertare a păcatelor și curățarea sufletului.
Data de 21 martie reprezintă zi de mare, mare sărbătoare și bucurie pentru credincioși în calendarul ortodox, fiind ziua în care este prăznuit Sfântul Iacob Mărturisitorul. Conform Bibliei, Sfântul Iacob Mărturisitorul a ales îmcă din tinerețe să se dedice lui Dumnezeu, îmbrățișând viața călugărească. Cu toate că nu se cunoaște locului nașterii Sfântului, dar nici eparhia pe care a păstorit-o, Sfântul Iacob Mărturisitorul a fost episcop în vremea împăratului Constantin Copronim, între anii 741-775.
Sfântul Iacob Mărturisitorul este prăznuit pe data de 21 martie în calendarul ortodox
Mai mult decât atât, acesta a îndurat multe prigoniri și chinuri, deoarece s-a opus celor care luptau împotriva sfintelor icoane. Drept urmare, dacă aveți pe cineva în familie care poartă numele Sfântului Iacob Mărturisitorul, nu ezitați să-i urați un sincer și călduros ”La mulți ani”, în această zi sfântă. În cazul în care aveți persoane care nu se mai află printre noi, este indicat să le dați ceva de pomană.
Tot astăzi se face și pomenirea Sfântului Ierarh Toma, patriarhul Constantinopolului, Sfinților Mucenici Filimon și Domnin, Sfântului Cuvios Viril, episcopul Cataniei și Sfântului Serapion din Sidon.
Rugăciune puternică pentru iertare a păcatelor și curățarea sufletului
”Veniţi, popoarelor, să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a povăţuit pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit. Primind în suflet luminarea Stăpânului tău, Sfinte Iacob, înşelăciunea cea întunecoasă a lumii ai părăsit-o şi ai dobândit mărirea cea mai presus de lume. Crucea pe umerii tăi luând, ai urmat, cuvioase, Celui Ce S-a Răstignit şi pustnicind preaînţelepţeşte, ai micşorat patimile prin înfrânare, părinte.
Din frageda ta tinereţe te-ai făcut vas încăpător al harurilor Duhului şi cetăţean şi moştenitor al Sionului celui de sus, Sfinte Fericite Iacob. Tu singură, Fecioară, ai născut pe Dumnezeu, Care întru toate este Neîncăput, făcându-Se Încăput întru tine, din bunătate. Pe Care roagă-L să mântuiască pe cei ce te laudă pe tine. Viaţa ţi-a fost plăcută, cuvântul tău a fost îndumnezeit, potrivit cu sarea dragostei, inima ţi-a fost plină de umilinţă; pentru aceasta, cu credinţă te fericim.
Închinându-te Dumnezeiescului Chip al lui Hristos, Celui Ce S-a arătat în Trup pentru noi, ai suferit prigoniri, părinte, primejdii şi dureri, preafericite. Ca o jertfă curată te-ai adus pe tine Domnului, prin omorârea păcatului şi jertfe fără de sânge ai adus Lui, ca un ierarh pus după Lege. Cădelniţă de aur, cu adevărat şi Năstrapă a Manei Celei Dumnezeieşti, Scaun şi Palat Preafrumos al lui Dumnezeu, te numim pe tine, Fecioară.
Întăreşte-ne pe noi întru Tine, Doamne, Cel Ce prin Lemn ai omorât păcatul şi frica Ta o sădeşte în inimile noastre, ale celor ce Te lăudăm pe Tine. Amin”
Citește și: Calendar ortodox, sâmbătă, 20 martie. Creștinii sărbătoresc mai mulți sfinți importanți!