Calendar ortodox, miercuri, 7 decembrie. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Filofteia. Ce trebuie să faci astăzi ca să te ferești de boli
Publicat pe 07.12.2022 la 09:34 Actualizat pe 07.12.2022 la 09:34
Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși, miercuri, 7 decembrie. După Sfântul Nicolae este prăznuită Sfânta Muceniță Filofteia, una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox. Iată ce este bine să faci ca să te ferești de boli, dar și ce rugăciune să rostești în această zi de sărbătoare!
- Tradiții și obiceiuri de Sfânta Filofteia
- Iată ce trebuie să faci astăzi!
Creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Mucenița Filofteia, iar pe lângă ea mai sunt pomeniți și Sfântul Atinodor, Sfântul Neofit, Sfântul Amun cel din Nitria și Sfinții Isidor, Achepsima şi Leon. Sfânta Mucenița Filofteia este ocrotitoarea copiilor, asta pentru că a trecut la cele veșnice la vârsta de 12 ani.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Filofteia
Sfânta Filofteia a rămas orfană de mamă la o vârstă fragedă, iar tradiția spune că aceasta îi hrănea pe cei săraci, iar tatăl ei rămânea fără hrană. Acesta a fost cel care a decis să o urmărească și a văzut că oferă mâncare săracilor, iar atunci a lovit-o cu securea la picior și i-a adus moartea la doar 12 ani.
Credincioșii trebuie să respecte tradițiile și obiceiurile, motiv pentru care nu trebuie să se folosească obiecte ascuțite, de exemplu furculițe sau cuțite. Aceștia trebuie să rupă pâinea cu mâna, iar în treburile casnice nu au voie să spele, să calce, să gătească și să facă curățenie.
Astăzi e bine să se ofere pomană celor cu o situație financiară destul de grea, iar cei care le aduc haine și hrană, vor fi feriți de boli și probleme.
Ce rugăciune să rostești astăzi
"Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul.
Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile. Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind. Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele.
Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin".
Citește și: Calendar ortodox, luni, 7 decembrie. Creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Filofteia! Tradiții și obiceiuri!