Calendar ortodox, vineri, 15 noiembrie. Rugăciunea puternică care te scapă de orice necaz
Publicat pe 14.11.2019 la 11:51 Actualizat pe 14.11.2019 la 12:20
Este sărbătoare mare pentru creştini, vineri, pe data de 15 noiembrie. În fiecare an, din 1988, Biserica prăznuieşte un mare Sfânt. Astfel, după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis canonizarea sa, Sfântul Paisie de la Neamţ este prăznuit la mijlocul lunii noiembrie.
Este sărbătoare mare pentru creştini, vineri, pe data de 15 noiembrie. În fiecare an, din 1988, Biserica prăznuieşte un mare Sfânt. Astfel, după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis canonizarea sa, Sfântul Paisie de la Neamţ este prăznuit la mijlocul lunii noiembrie.
Sfântul Paisie de la Neamţ şi-a dorit dintotdeauna să îşi dedice viaţa Bisericii, astfel că a ales calea credinţei. Sfântul Paisie de la Neamţ a umblat prin multe locuri. Sfântul Paisie de la Neamţ a mers la mănăstirile din Ucraina, pentru ca mai apoi să decidă să vină în Ţara Românească. Ajuns aici, Sfântul Pasisie de la Neamţ merge în mai multe schituri, printre care Dălhăuţi, Trăisteni, Poiana Mărului şi Cârnu, unde îi cunoaşte pe Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, pe Onufrie de la Cârnu, dar şi pe alţi Sfinţi Părinţi.
Sfântul Paisie de la Neamţ merge în Muntele Athos, iar mai apoi se reîntoarce în Ţara Românească. În cele din urmă, Sfântul Paisie de la Neamţ rămâne la Mănăstirea Neamţ, aici unde a fost înmormântat.
Începutul Postului Crăciunului
Totodată, în aceeaşi zi în care este sărbătorit Sfântul Paisie de la Neamţ, creştinii prăznuiesc şi începerea Postului Crăciunului. Acesta este ultimul dintre cele patru posturi din anul calendaristic şi primul post din Anul Bisericesc, care începe la 1 septembrie.
Rugăciunea către Sfântul Paisie de la Neamţ
"Urmând lui Hristos, fericite părinte, ai părăsit casa părinților tăi și, neaflând odihnă în patria ta, în muntele Athosului sihastru te-ai făcut; și ca un alt Avraam în binecuvântatul pământ românesc te-ai sălășluit, ajungând mare stareț și Părinte, cu mulți fii duhovnicești în țara Moldovei. Pentru aceasta, cu evlavie, îți strigăm: Bucură-te, Cuvioase Părinte Paisie, mare povățuitor al călugărilor!
Născut în familie preoțească, de mic ai iubit pe Hristos și ai dorit liniștea și neîncetata rugăciune, pentru care te rugăm să primești de la noi, fiii tăi, această cântare de laudă:
Bucură-te, vas ales al Duhului Sfânt;
Bucură-te, floare de mult preț a Poltavei;
Bucură-te, crin duhovnicesc al Ortodoxiei;
Bucură-te, că de mic ai fost chemat de Hristos;
Bucură-te, că din pruncie ai iubit Biserica;
Bucură-te, făclie care arzi pentru Domnul;
Bucură-te, lumânare nestinsă a Răsăritului;
Bucură-te, candelă aprinsă a rugăciunii;
Bucură-te, sfeșnic neprihănit al fecioriei;
Bucură-te, locaș al cereștilor bunătăți;
Bucură-te, tânărule cu minte de bătrân;
Bucură-te, bătrân înțelept cu inimă de părinte;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Paisie, mare povățuitor al călugărilor! Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin".