Cât costă să faci zacuscă de legume acasă. Prețul ingredientelor a crescut în anul 2023: ”Nu le mai poţi...”
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 26.09.2023 la 09:29
Actualizat pe 26.09.2023 la 09:29
Zacusca de legume este la mare căutare în această perioadă, iar majoritatea românilor o prepară în cantități mari, astfel încât să le ajungă toată iarna. Însă, pentru acest lucru sunt nevoiți să plătească sume mari, deoarece prețul ingredientelor a crescut în anul 2023. Iată cât costă să faci zacuscă acasă.
- Cât de mult s-au scumpit legumele din piață
- Zacusca a devenit un preparat costisitor
Dacă în trecut acest preparat era considerat accesibil pentru orice buget, zacusca a devenit o adevărată delicatesă, ținând cont de prețuri. Nu oricine își mai permite să o gătească acasă și din ce în ce mai mulți români se limitează la câteva borcane cumpărate din magazin. Toate acestea se întâmplă din cauza prețurilor mari la legume.
Cât costă să faci zacuscă acasă în anul 2023
Pentru un preparat delicios este nevoie de ingrediente de înaltă calitate, iar producătorii au crescut prețul de la o lună la alta. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza condițiilor meteo, care au dus la recolte mai puține, însă și din cauza prețurilor la utilități, care au făcut ca agricultura să fie o practică mai constisitoare.
Așadar, este nevoie de cel puțin 100 lei pentru 10 borcane de mărime medie, dacă își dorești să gătești zacuscă cu legume cumpărate de la producătorii din România.
Prețul a crescut cu aproximativ 15% față de anul 2022, chiar dacă se presupunea că ar fi trebuit să scadă. Din acest motiv, tot mai mulți oameni renunță să o mai prepare și o cumpără direct din magazin, în cantitatea exactă pe care își doresc să o consume.
Sfaturi pentru cel mai bun preparat
Dacă totuși preferi să o gătești acasă și faci un compromis financiar, este bine să știi câteva reguli pentru a obține cel mai bun preparat. Un aspect foarte important este cantitatea de bulion pe care trebuie să o adaugi. Dacă gătești o cantitate medie de legume, este recomandat să adaugi 1 litru de bulion în preparat.
De asemenea, este important să te asiguri că ai gătit suficient legumele, deoarece acestea pot fermenta foarte repede. Locul de depozitare este la fel de important, astfel că borcanele se pun într-un loc uscat în răcoros.