Cât bulion se pune la zacuscă, de fapt. Ingredientul secret folosit de bucătărese pentru un gust dulce
Publicat pe 17.09.2023 la 11:59 Actualizat pe 17.09.2023 la 11:59
Ne aflăm deja în sezonul în care mai toate gospodinele își pregătesc cămara cu fel și fel de bunătățuri, de la gemuri și murături, până la borcanele cu zacuscă. În cazul în care te afli printre bucătăresele care caută rețeta perfectă pentru acest preparat, iată că ai găsit aici locul perfect. Însă, trebuie să știi că există o cantitatea fixă de bulion care se pune la zacuscă. Iată care este ingredientul secret folosit de bucătărese pentru un gust dulce.
- Cantitatea de bulion care se pune la zacuscă
- Ingredientul secret folosit de bucătărese pentru un gust dulce
Nu mai avem niciun fel de dubii când vine vorba de zacuscă. Știm deja că aceasta este o mâncare de legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, găsită în mai multe țări din Balcani. Ei bine, în cazul ei, principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogoșarii (sau ardeii roșii) copți și ceapa tăiată. Mai pot fi adăugate roșii, ciuperci, morcovi, dovlecei, etc.
Cantitatea de bulion care se pune la zacuscă
Ei bine, în cazul în care va întrebați ce cantitate de bulion este necesară pentru zacuscă, noi va spunem că acest ingredient joacă un rol foarte important în aroma pe care o capătă produsul.
Astfel că, la cinci kilograme de vinete se pune, în general, un litru de bulion.
Ingrediente
- cinci kilograme de vinete;
- un kilogram de morcovi;
- cinci kilograme de gogoșari;
- două kilograme de ceapă;
- un litru bulion;
- un litru de ulei;
- sare;
- piper;
- foi de dafin.
Mod de preparare
Pentru a prepara această rețetă de zacuscă, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să speli cu atenție legumele. Apoi, ia morcovii și pune-i într-un vas, la fiert, în apă cu sare.
Separat, vinetele coapte se lasă la stors și se toacă mărunt, în timp ce morcovii fierți se pun la blender sau în mașina de tocat.
După aceea, ia un vas, în care torni cei 500 de mililitri de ulei. Urmează sa pui ceapa la călit. Restul cantității de ulei se pune într-un alt vas și se adaugă la călit gogoșarii, peste care se pune ceapa călită.
Apoi, urmează ca zacusca să se țină pe foc mic, aproximativ de două ore. La final, după ce preparatul este gata, se adaugă foile de dafin, sarea și piperul.
Apoi, cât este fierbinte, compoziția se transferă în borcane și se lasă la cuptor în jur de 10-15 minute. Ultimul pas este să scoți recipientele din cuptor, se le închizi cu capacele și să le lași acoperite peste noapte.
CITEȘTE ȘI: De ce fermentează zacusca, de fapt. Greșeala făcută de cele mai multe gospodine