Câte fire de păr cad pe zi. Ce e normal și ce nu
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 09.03.2021 la 23:48
Actualizat pe 09.03.2021 la 23:48
Căderea părului este o problemă care afectează atât femeile, dar și bărbații. Specialiștii avertizează persoanele care pierd foarte multe fire de păr pe zi să apeleze la sfatul unui medic și explică ce este normal și ce nu în ceea ce privește podoaba capilară.
- Câte fire de păr cad pe zi
- Specialiștii atrag un semnal de alarmă
O podoabă capilară frumoasă și bogată este în primul rând una sănătoasă. Multe persoane se confruntă cu diverse probleme în ceea ce privește părul, iar căderea excesivă a firelor de păr poate semnala o afecțiune serioasă. Specialiștii explică ce este normal și ce nu în ceea ce privește căderea firelor de păr.
Câte fire de păr cad pe zi
În mod normal specialiștii susțin că este normal ca o persoană să piardă zilnic între 50 și 100 de fire de păr, în funcție de lungimea și densitatea podoabei capilare. Este știu faptul că omul are aproape 100.000 de mii de fire de păr, însă experții au tras un semnal de alarmă pentru persoanele care se confruntă cu pierderi excesive.
Care e ciclul de creștere al firului de păr
În mod obișnuit firul de păr crește aproximativ 1.25 de cm pe lună mai rapid în timpul verii decât în timpul iernii, iar anagenul sau faza de creștere durează aproximativ 3-5 ani. Cu toate acestea, faza de creștere poate fi mai mare decât a altor culturi și poate ajungi până la 7 ani. Dacă la persoanele asiatice lungimea părului poate atinge 1 metru, la alte persoane media este de la 45 cm până la 76 cm.
La sfârșitul fazei de creștere, părul începe să se regreseze într-o fază de tranziție care durează aproximativ 10 zile. După aceasta se intră în telogen (fază de repaus), faza de odihnă în care se produce și căderea părului. Timp de 3 luni foliculii rămân inactivi, însă se reia ciclul de creștere după.
Ce înseamnă dacă îți cad prea multe fire de păr
Una dintre cauzele frecvente ale căderii de păr o reprezintă alimentația defectuasă și lipsită de vitamine și minerale. Persoanele care țin un regim alimentar foarte strict sau au pierdut un număr mare de kilograme în scurt timp se pot confrunta cu probleme de cădere a părului.
De asemenea, anumite boli precum diabetul sau problemele cu glanda tiroida pot provoca schimbări hormonale în organism care determină căderea părului. Afecțiunile scalpului precum dermatita seboreică pot apărea din perioada adolescenței și slăbesc rădăcina firului de păr. Un alt aspect pe care multe femei decid să îl ignore este vopsirea și stilizarea excesivă a părului fără utilizarea unei protecții termice potrivite duce, de asemenea, la căderea părului.
Citește și Îți cade părul? Care sunt cauzele și tratamentul ideal