Ce nu e bine să faci de Întâmpinarea Domnului. Tradiții pentru ziua cu cruce roșie în calendarul ortodox
Publicat pe 02.02.2024 la 08:44 Actualizat pe 02.02.2024 la 08:58
Astăzi este o zi cu cruce roșie în calendarul ortodox, deoarece se sărbătorește Întâmpinarea Domnului. Există câteva tradiții cu privire la această zi specială pentru credincioșii ortodocși. Iată ce nu este bine să faci pe data de 2 februarie!
- Ce nu ai voie să faci astăzi, de Întâmpinarea Domnului
- Tradiții pentru această zi
Ce nu ai voie să faci astăzi, de Întâmpinarea Domnului
Există diverse restricții și interdicții de care creștinii ortodocși țin cont de Întâmpinarea Domnului, pentru a evita potențialul ghinion asupra lor.
În data de 2 februarie, creștinilor le este interzis să solicite bani, bunuri sau servicii, în cazul în care s-au oferit să își ajute aproapele. Refuzul de a-i ajuta pe cei mai nevoiași decât ei este strict interzis în această zi de sărbătoare. De altfel, este recomandat să nu refuzi hrana oferită de aproapele tău în această zi.
Este interzis să folosești foarfeca în această zi, deoarece se crede că acest lucru ar putea atrage invazia gândacilor forfecari. Activitățile casnice precum măturatul, spălatul, curățenia sau cusutul sunt, de asemenea, interzise, deoarece se spune că acestea ar putea aduce suferințe în ceasul morții.
De Întâmpinarea Domnului este absolut interzis să te cerți sau să te superi pe cei din jurul tău. Tradițional, se spune că în data de 2 februarie nu ar trebui să consumi nimic până la finalizarea Sfintei Liturghii, altfel, s-ar putea să te confrunți cu probleme de stomac.
Se consideră nepotrivit să te căsătorești în această zi de sărbătoare, deoarece se crede că ai putea atrage ghinionul. Nici faptul de a te naște în 2 februarie nu este considerat propice, existând credința că cine vine pe lume în această zi ar putea întâmpina numeroase probleme în viață.
Tradiții pentru această zi cu cruce roșie
Conform tradiției populare, 2 februarie este recunoscută sub numele de Ziua Ursului. În această zi se obișnuia ca copiii să fie unși cu grăsime de urs, deoarece se credea că aceasta transferă puterea acestui animal asupra celor mici. Cei afectați de „sperietoare” erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.
Tradițional, se afirmă că în ziua de 2 februarie, dacă ninge, ursul iese din bârlog, iar când își observă umbra, se sperie și se retrage, sugerând astfel o prelungire a iernii cu încă 6 săptămâni. În cazul în care cerul este înnorat, ursul nu își poate vedea umbra și rămâne afară, indicând o slăbire a frigului și apropierea primăverii.
Se mai spune că temperatura în ziua de Stretenie poate prevesti caracteristicile verii viitoare. Dacă este cald, vara va fi și ea caldă și bogată, în timp ce frigul prevestește o vară răcoroasă și mai puțin roditoare.
Mamele cu copii bolnavi sunt încurajate să doneze haine copiilor nevoiași, o practică care nu doar aduce bucurie, ci se spune că are și puteri vindecătoare pentru familiile generoase. O altă tradiție sugerează că în această zi „se strâmbă pârtia”, indicând începutul topirii zăpezii.
Cu privire la muncă în această zi, se crede că cei care lucrează ar putea suferi de îmbolnăvire și „închiderea gurii”.