Ce presupune redeschiderea teraselor și a restaurantelor! Regulile impuse de autorități pentru o funcționare sigură
Publicat pe 26.05.2020 la 16:33 Actualizat pe 26.05.2020 la 16:33
Autortitățile au pregătit un set de reguli ce urmează a fi respectate de către patronii teraselor și restaurantelor din România. Unitățile ar urma să se redeschidă începând cu 1 iunie, dar cu anumite condiții.
Autortitățile au pregătit un set de reguli ce urmează a fi respectate de către patronii teraselor și restaurantelor din România. Unitățile ar urma să se redeschidă începând cu 1 iunie, dar cu anumite condiții.
Redeschiderea teraselor urmează a fi făcută începând cu data de 1 iunie, însă treptat. Din această dată vor fi permise activitățile de servire și consum de alimente la terasele și spațiile deschise ale unităților de acest gen, cu servire directă la masă. Aceste reguli se vor aplica și la cantinele destinate angajațiilor, fără permiterea accesului persoanelor din exterior.
Restaurantele, în schimb, își vor relua activitățile din data de 15 iunie, fiind permisă servirea produselor alimentare în spațiile amenajate din interiorul locațiilor, făcând excepție spațiile în care se organizează evenimente, potrivit Antena 3.
Începând cu data de 1 iulie, activitățile de servire vor putea fi posibile atât la interiorul, cât și la exteriorul unităților de alimentație publică. Acest lucru se va întâmpla numai dacă starea de alertă va continua și după data de 18 iunie. Însă dacă nu, toate restricțiile se vor ridica de pe 15 iunie.
Ce obligații au restaurantele, odată cu redeschiderea lor
Restaurantele sunt spații care trebuie să adopte mai multe reguli pentru o bună funcționare și o menținere constantă a siguranței clienților și angajaților. Astfel, patronii sunt obligați să respecte următoarele reguli:
-să aplice norme de distanțare socială și să limiteze cât mai mult interacțiunea fizică dintre clienți
-să reducă, pe cât posibil, interacțiunea dintre clienți și angajați
-să mărească distanța până la 1.5 m dintre scaunele și mesele învecinate, acestea fiind de maximum 4-6 persoane; de la această regulă fac excepție membri aceleiași familii sau grupuri de cunoscuți, fără să fie mai mult de 10 persoane la o masă, cu 1 m între locuri, și cu rezervare prealabilă obligatorie
-să recomande clienților restaurantelor cu servire rapidă să păstreze câte un scaun liber între persoane
-în cazul restauratelor din hoteluri, se recomandă o rezervare prealabilă
-purtarea măștilor și dezinfectarea mâinlor de către personal, la servirea mesei