Ce reprezintă datul la grindă al copilului în prima zi din an. Este un obicei vechi din zona Olteniei
Publicat pe 18.12.2023 la 12:51 Actualizat pe 18.12.2023 la 13:15
În rândurile de mai jos îți vom explica ce reprezintă datul la grindă al copilului în prima zi din an. Este un obicei vechi din zona Olteniei, dar care se respectă și în prezent în unele zone din România. Iată ce spune această tradiție de pe vremea bunicilor!
- Semnificația datului la grindă al copilului
- Ce spune acest obicei vechi
Datul la grindă al copilului este un obicei vechi, care se respectă în prima zi din fiecare an. Noi îți vom explica ce spune această tradiție de pe vremea bunicilor, dar și ce semnificație specifică are. Iată ce trebuie să ai în vedere!
De ce se dau copiii la grindă. Semnificația obiceiului
Există foarte multe obiceiuri și tradiții care se respectă în perioada sărbătorilor de iarnă, iar una dintre acestea este datul la grindă al copilului în prima zi din an.
Conform tradiției vechi din Oltenia, copilul se dă la grindă pentru a se înălța și a crește frumos și sănătos. Acest obicei își are rădăcinile în practicile străvechi, din vremurile când grinda străbătea întreaga cameră și era echipată cu un cui, la care se fixa un pătuț special. Acesta funcționa ca un fel de leagăn, oferindu-i copilului o modalitate de a se legăna.
Cine trebuie să dea copilul la grindă în prima zi din an
Tradiția veche spune că fiecare copil sub vârsta de trei ani trebuie să meargă în prima zi a anului, la primele ore ale dimineții, pentru a primi binecuvântarea moașei. Aceasta este persoana care l-a ținut în brațe și l-a îmbrăcat în momentul în care a părăsit maternitatea, astfel că tot ea trebuie să dea copilul la grindă.
Ce se spune când se ridică la grindă copilul
Există câteva cuvinte importante care se rostesc atunci când se ridică la grindă copilul. Lângă ușă, copilul se ridică de trei ori de la podea până la grindă, iar moașa rostește următoarele cuvinte: „Jos grindă, sus copil, să crești înalt și frumos”.
Citește și: De ce să pui monede în bradul de Crăciun. Nu mulți români cunosc acest obicei