Ce să fac să-mi dispară pofta de mâncare? 3 idei ca să mănânci mai puțin
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 19.02.2021 la 17:22
Actualizat pe 19.02.2021 la 17:22
Cu siguranță, fiecare dintre noi ne-am confruntat, la un moment dat, cu pofta de mâncare. Nimic grav aparent, spun specialiții, până în punctul în care pofta de mâncare ar putea deveni un obicei. În continuare îți vom oferi trei idei pentru a mânca mai puțini și care te vor ajuta ce să faci pentru a-ți dispărea pofta de mâncare.
- Ce este, de fapt, pofta de mâncare
- Cum faci diferența între foame și pofta
Ce este, de fapt, pofta de mâncare
Pofta de mâncare este, de fapt, o dorință de a consuma alimente. Chiar dacă la prima vedere pare că este doar o modalitate de hrănire, ei bine, lucrurile nu stau deloc așa.
Prin pofta de mâncare se înțelege un grad mult mai ridicat al felului în care oamenii se hrănesc. Cu ajutorul mâncării oamenii supraviețuiesc, însă ce te faci în momentul în care necesarul alimentar se transformă într-o poftă continuă de mâncare?
În plus, specialiștii spun că pofta de mâncare exagerată se numește polifragie și trag un semnal de alarmă cu privire la cauzele sale.
Cum faci diferența între foame și poftă
Ei bine, dacă te-ai gândit că pofta de mâncare și foamea reprezintă același lucru, te-ai înșelat. Cele două sunt noțiuni total diferite, care au cauze distincte.
Ei bine, foamea este doar nevoia fizică de a mânca, pentru ca organismul uman să funcționeze așa cum trebuie. Pofta de mâncare, în schimb, nu este nimic altceva decât o dorință de a consuma alimente.
Foamea apare în momentul în care trece un timp destul de mare de la ultima masă pe care ai luat-o, în timp ce pofta de mâncare poate apărea oricând, în funcție de anumite alimente pe care le vezi și care ''îți fac cu ochiul''. Practic, foamea este un lucru necesar, în timp ce pofta de mâncare este un moft.
Senzația continuă de foame înseamnă atunci când organismul tău a făcut un efort mult mai mare decât de obicei și are nevoie să se refacă. De asemenea, această stare ar putea avea și alte cauze, cum ar fi stresul sau chiar poate să indice prezența anumitor afecțiuni, cum ar fi diabetul. Nu același lucru îl putem spune și în cazul poftei de mâncare.
Pofta de mâncare, în schimb, apare atunci când o persoană nu este suficient de stăpână pe sine, pentru a face față dorinței de a mânca. În plus, oamenii tind să apeleze la această poftă de mâncare pentru a putea depăși anumite probleme.
Fie că vorbim despre probleme la serviciu, fie că ne raportăm la o zi mai puțin bună sau la stres, cert este că oamenii tind să-și găsească pofta de viață, parcă, în mâncare.
Problema legată de pofta de mâncare este una serioasă, iar în continuare își prezentăm trei idei pentru a mânca mai puțin și pentru a scăpa de pofta de mâncare.
1. Premiază-te!
În primul rând este foarte importantă conștientizarea. După ce ți-ai dat seama că pofta de mâncare este o problemă, trebuie să te gândești la ce să faci ca să scapi de pofta de mâncare. Ei bine, în primul rând trebuie să lucrezi cu tine și să-ți oferi o recompensă. Ambiționează-te foarte mult și gândește-te că dacă nu vei mai mânca în mod abuziv, la final de zi te vei putea recompensa cu ceva. Nu, nu, nuuu tot cu mâncare, ci poate cu o sesiune de shopping?
2. Consumă apă!
Cea de-a doua idee care te va ajuta să scapi de pofta de mâncare este să ai un program de alimentație bine stabilit, pe care să îl respecți. Ei bine, iar atunci când ai poftă să mănânci ceva, cel mai bine este să consumi un pahar cu apă. Vei vedea că vei avea o stare de sațietate și, ușor-ușor, starea de poftă de mâncare se va diminua, iar tu te vei simți muuuuult mai bine. Și vei fi chiar și mândru de tine.
3. Meditează!
Începe ziua cu meditație, cu gânduri pozitive și încurajează-te de la prima oră să nu mai calci strâmb în ziua respetivă. În plus, poate îți propui chiar să dai jos câteva kilograme și astfel poți găsi inspirația și motivația pentru a scăpa și de pofta de mâncare.
CITESTE SI: Ți-e foame și ești la cură? Află care sunt alimentele care îţi taie instant orice poftă