Ce taxe au mai fost implementate de Guvern. Apare acciza pe zahăr
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 27.09.2023 la 09:10
Actualizat pe 27.09.2023 la 09:10
Guvernul a implementat noi taxe și impozite care vor fi valabile de la 1 octombrie 2023. Marcel Ciolacu a prezentat pachetul de măsuri fiscale și urmează ca modificările să intre în vigoare. Printre schimbări, a apărut acciza pentru băuturile care conțin zahăr.
- Guvernul a impus mai multe taxe și impozite românilor
- A apărut acciza pe zahăr
Guvernul a făcut mai multe modifică legislative în ceea ce privește taxele și impozitele. A fost implementată acciza pentru zahăr, mai exact pentru băuturile ce conțin diferite tipuri de zahăr.
A apărut acciza pentru zahăr
De la 1 octombrie vor fi implementate noi taxe pe care românii le vor plăti. Marcel Ciolacu a prezentat pachetul de măsuri fiscale colegilor din Partidul Social Democrat (PSD) și este inclusă acciza pentru zahăr.
Pentru băuturile ce conțin zahăr se va plăti impozit către stat. Aici sunt incluse băuturile care nu conțin alcool și au nivelul de zahăr cuprins între 5-8 gr/100 ml sau peste 8 gr/100 ml, fiind taxe diferite. Iată cât va trebui să plătești în plus pentru ele.
- băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl
- băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl
Pe lângă cel în forma sa pură, sunt incluse toate tipurile de zahăr, brun, de trestie, zaharoză cristalină, dextroză, mesală, din miere. Siropurile fac parte din aceeași categorie și pot fi mai multe tipuri, de arțar, de malț de orez, de porumb bogat în fructoză, glucoză, zaharoză sau nectarul e diferite tipuri. Sunt incluse și sucurile de fructe neîndulcite, concentrate de sucuri de fructe, zahărul din piureuri sau din dulceață. Toate tipurile de zahăr sunt incluse și se va plăti acciză pentru ele.
Băncile vor plăti un impozit suplimentar
Nici băncile nu au scăpat de noile modificări fiscale. Vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri. În perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2025 se va plăti impozitul de 2%, iar din 1 ianuarie 2026, va scădea la 1%.
Companiile din sectoarele de petrol și gaze naturale vor plăti un impozit de 0.5% dacă cifra de afaceri depășește 50 de milioane de euro.
Microîntreprinderile vor plăti taxe cuprinse între 1 și 3%, în funcție de veniturile pe care le încasează anual Dacă nu depășesc suma de 60.000, firmele vor plăti 1% pe venit, iar cei care depășesc pragul de 60.000 de euro sau desfășoară activități în diferite coduri CAEN vor plăti 3%.
CITEȘTE ȘI: Noi taxe pentru români. S-a introdus impozitul pe lux. Cât va trebui să plătești pentru case și mașini