Centralele de apartament, interzise! S-a anunțat cu ce vor fi înlocuite în UE
Publicat pe 14.03.2024 la 12:09 Actualizat pe 14.03.2024 la 12:09
Uniunea Europeană adoptă o poziție fermă împotriva poluării și a schimbărilor climatice prin interzicerea centralelor de apartament pe bază de gaze naturale. Această măsură reprezintă un pas crucial în direcția promovării unor surse de energie mai curate și mai sustenabile.
- Centralele de apartament vor fi interzise în UE
- Ce s-a anunțat
Parlamentul European a adoptat o directivă care interzice montarea centralelor de apartament pe gaze, într-un efort de a reduce emisiile de carbon și de a promova sursele de energie mai curate și sustenabile.
Centralele de apartament vor fi interzise în UE
De la începutul anului viitor, statele membre nu vor mai putea subvenționa instalarea acestor centrale, iar din 2030, toate clădirile noi din Uniunea Europeană trebuie să aibă emisii zero.
Această schimbare reprezintă un pas important în direcția reducerii emisiilor de carbon și a tranziției către surse de energie mai curate și mai durabile.
Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER, a subliniat că adaptarea legislației este necesară, dar nu urgentă.
Ce țări au luat deja măsura
În România, un aspect important este gradul redus de izolare termică al multor locuințe, ceea ce face investițiile în soluții alternative de încălzire să fie mai mari decât în alte țări europene. O altă provocare este boom-ul centralelor de apartament din ultimii ani, cu aproximativ 3 milioane de locuințe încălzite cu astfel de sisteme în 2022.
Țări precum Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța și Germania au luat deja măsuri pentru eliminarea centralelor de apartament. Aceste acțiuni vin în contextul unei creșteri a conștientizării asupra impactului gazelor naturale asupra mediului și asupra necesității unei tranziții către surse de energie mai sustenabile.
Cu toate acestea, unii experți, precum Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, consideră că implementarea directivei europene va întâmpina dificultăți în România și că schimbările nu vor fi imediate.
Citește și: Veste proastă pentru românii cu centrale termice de apartament. Vor fi nevoiți să plătească bani la stat