Cum îți poți da seama dacă masca de protecție este bună sau nu. Atenție la cele false!
Publicat pe 02.12.2020 la 16:50 Actualizat pe 02.12.2020 la 16:50
Cum măstile de protecție au devenit un „accesoriu” nelipsit în aceste vremuri de pandemie, pe piață au apărut și tot mai multe falsuri. Este greu pentru un cumpărător să facă diferența, așa că reprezentanții ANPC ne-au transmis exact la ce trebuie să fim atenți.
- Atenție la măștile de protecție false.
- Cum putem vedea dacă o mască este bună sau nu.
- Reprezentanții ANPC ne oferă reperele de care avem nevoie.
Masca de protecție poate salva vieți! Este sloganul pe care îl auzim în fiecare zi și ne-a rămas tuturor întipărit în minte. Un alt aspect rămâne însă extrem de important. Masca trebuie să fie de bună calitate, pentru a ne oferi protecția de care cu toții avem nevoie.
Cum măștile sunt la mare căutare, foarte multe persoane s-au gândit să transforme vânzarea acestora într-o afacere profitabilă. Din acest motiv, pe piață au apărut tot mai multe falsuri. În calitatea unor simpli cumpărători nu prea facem diferența între care sunt acelea bune și care nu. Reprezentanții Protecției Consumatorilor au transmis un avertisment în acest sens.
Atenție la măștile de protecție false
Cum clienții nu dau prea multă importanță unor detalii esențiale, care fac diferența, misiunea revine agenților comerciali. ANPC a făcut controale severe, iar într-o singură lună au scos de la vânzare peste 30 de milioane de măști.
Așadar, reprezentanții Protecției Consumatorului ne oferă toate reperele necesare, la care trebuie să fim mereu atenți, atunci când ne procurăm măști.
Pentru a verifica dacă măștile FFP1, FFP2 și FFP3 sunt de bună calitate pe ambalajul măștii trebuie să fie întotdeauna scris:
- numele mărcii, producătorului sau furnizorului
- numărul de referință al produsului
- o secvență formată din literele CE sau NF, EN 149: 2009 sau EN 149: 2001 + A1: 2009, clasa de mască (FFP1, 2 sau 3) separată printr-un spațiu de literele R sau NR
- anul sfârșitului perioadei de depozitare
- expresia „A se vedea prospectul producătorului”.
- condițiile de depozitare recomandate de producător (cel puțin temperatura și umiditatea) sau o pictogramă echivalentă.
De asemenea, ambalajul trebuie să conțină un prospect informativ care să documenteze condițiile de utilizare, întreținere și depozitare, scrie site-ul News București.
Din cele trei straturi, stratul de mijloc – alb și opac – al măștii este „filtrul”. Pentru a testa proprietățile sale de electret (adică de material care își păstrează polarizarea electrică după ce a fost supus unui câmp electric puternic), apropiați-l de particule de praf sau de bucăți de hârtie foarte mici. Dacă electricitatea statică le atrage, masca este de bună calitate. Dacă nu, este un fake, spun experții din grupul Adios Corona, potrivit Antena3.ro.
Cum putem depista o mască de protecție falsă
Stratul de mijloc trebuie sp fie realizat din materiale de plastic, precum polietilena sau polipropilena. O mască falsă va folosi materiale mai ieftine, amestecate cu hârtie.
Așadar, testul este unul foarte simplu. Putem încerca să ardem stratul din mijloc. Dacă se topește, atunci masca este de bună calitate. Dacă arde precum hârtia, atunci am cumpărat un „fake”. Tototdată, acel strat nu ar trebui să ardă mai mult de 5 secunde după îndepărtarea flăcării.
Un alt mod, mai simplu, este să vedem dacă poate trece prin ea aerul expirat. Măștile cu strat de propilenă nu permit.
Așadar, putem încerca să suflăm către o flacără aprinsă, având masca la gură. Dacă se mișcă sau se stinge, cu siguranță vorbim despre una falsă!