CCR: Starea de alertă este constituțională
Publicat pe 13.05.2020 la 12:22 Actualizat pe 13.05.2020 la 12:34
Curtea Constituțională a României a decis că OUG care instaurează starea de alertă este constituțională. Judecătorii au impus, însă, ca drepturile să fie impuse doar prin lege, respectiv în urma voturilor date de parlamentari.
Curtea Constituțională a României a decis că OUG care instaurează starea de alertă este constituțională. Judecătorii au impus, însă, ca drepturile să fie îngrădite doar prin lege, respectiv în urma voturilor date de parlamentari.
CCR a declarat starea de alertă ca fiind constituțională, limitând însă posibilitatea Guvernului de a îngrădi anumite drepturi și libertăți cetățenești, relatează Digi24. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, în următoarele câteva zile, până la intrarea în vigoare a legii votate de Parlament, nu vor putea fi impuse restricții de circulație.
Niciun polițist nu va avea dreptul să oprească un cetățean pentru a-i cere o declarație, iar populația va putea să se deplaseze liber.
În schimb, vor putea rămâne în vigoare alte măsuri care nu privesc libertățile cetățenești, precum menținerea închisă a teraselor și restaurentelor, care intră mai degrabă în incinta unor măsuri administratative.
Ce se întâmplă în continuare
Camera Deputaților urmează să voteze proiectul de lege inițiat de Guvern privind starea de alertă, după ce, ieri, Senatul l-a trecut cu modificări masive. Mai multe amendamente au fost respinse, inclusiv cele legate de libera mișcare a oamenilor, izolarea și carantinarea.
Odată votată, legea va sta pe margine timp de două zile, perioadă în care poate fi atacată la Curtea Constituțională. Klaus Iohannis va putea promulga legea abia vineri, însă vom mai aștepta încă trei zile până când aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Acest lucru înseamnă că România va avea trei zile care nu vor fi reglementate de nicio restricție privind circulația cetățenilor.