De ce aurora boreală poate fi văzută tot mai des în România. Care sunt explicațiile cercetătorilor
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 12.10.2024 la 12:14
Actualizat pe 12.10.2024 la 12:14
În ultima perioadă, aurora boreală a putut fi observată destul de des în România, deși acest fenomen era catalogat, până nu demult, ca fiind o experiență unică în viață. Multe persoane făceau excursii la cercul polar arctic pentru a o putea admira. De ce aurora boreală poate fi văzută tot mai des în România. Care sunt explicațiile cercetătorilor.
- Explicațiile oferite de cercetători
- De ce aurora boreală poate fi văzută tot mai des în România
Aurora boreală a captivat oamenii timp de milenii. Cu toată frumusețea sa, acest spectacol de lumini este un eveniment destul de violent.
Aurorele boreale sunt create atunci când particulele energizate ale soarelui lovesc atmosfera superioară a Pământului cu viteze de până la 45 de milioane de km/h (72 de milioane de km/h), însă câmpul magnetic al planetei noastre ne protejează de acest atac. Pe măsură ce câmpul magnetic al Pământului redirecționează particulele spre poli, procesul dramatic se transformă într-un fenomen atmosferic cinematic care uimește și fascinează atât oamenii de știință, cât și observatorii cerului, scrie space.com.
De ce aurora boreală poate fi văzută tot mai des în România
Potrivit experților, aurora boreală poate fi văzută des în România pentru că Soarele se află la ceea ce astronomii numesc „maximul” ciclului său solar de 11 ani.
Potrivit explicațiilor oferite de cercetărori, la fiecare 11 ani, polii magnetici ai soarelui se inversează, iar Soarele trece de la o stare de activitate lentă la una activă şi furtunoasă. Pe Pământ, ar fi ca şi cum Polul Nord şi Polul Sud şi-ar schimba locurile la fiecare zece ani.
Care este cauza culorilor diferite ale aurorei boreale?
Gazele diferite emană culori diferite atunci când sunt încălzite. Același proces are loc și în aurora.
Cele două gaze principale din atmosfera Pământului sunt azotul și oxigenul, iar aceste elemente emit culori diferite în timpul unei aurore.
Verdele pe care îl vedem în auroră este caracteristic oxigenului, în timp ce nuanțele de violet, albastru sau roz sunt cauzate de azot, scrie rmg.co.uk.