Despre Covid. Întrebări și răspunsuri de la specialiști
Publicat pe 17.08.2020 la 09:31 Actualizat pe 17.08.2020 la 09:39
Întrebări și răspunsuri despre Covid-19, oferite de specialiști.
- Ce este Covid-19?
- Cât este de contagios?
Coronavirusurile, precum și cel mai noi descoperit de specialiști, SARS-CoV-2, produc infecții respiratorii de la nivel mediu spre sever. În unele situații, infecția cu Covid-19 poate duce la deces. Fiind o boală extrem de contagioasă, experții recomandă o atenție sporită asupra igienii mâinilor, dar și a modului în care interacționăm cu alți oameni. Din acest motiv este bine să se respecte o distanțare socială.
Covid este virus sau bacterie?
Covid-19 este o boală infecțioasă cauzată de noul coronavirus. Virusul nu a fost cunoscut până în anul 2019, când a apărut prima dată în orașul chinez Wuhan.
Covid este gripă?
Covid prezintă simptome similare cu gripa, răceala sau alte viroze respiratorii. Cu toate acestea, există câteva diferențe care pot distinge infecția cu coronavirus, față de celelalte boli. Spre deosebire de gripa obișnuită, Covid-19 are o perioadă de incubație mai mare, de 5-6 zile. De asemenea, s-a demonstrat faptul că în cazul Covid-19, adulții, vârstnicii și persoanele cu boli cronice sunt mai predispuși la complicații severe, spre deosebire de copii și tineri. În același timp, gradul de mortalitate cauzată de gripa sezonieră este de sub 0,1%, pe când la Covid-19 este între 3-4%
Covid este contagios în perioada de incubație?
Perioada de incubație în cazul coronavirusului este de până la 14 zile. În acest timp, persoanele infectate pot să nu prezinte niciun simptom, fiind asimptomatice, sau să înceapă să simtă după o perioadă medie de 5 zile câteva dintre simptomele obișnuite. În schimb, există persoane care pot transmite noul coronavirus cu 24-48 de ore înainte de instalarea simptomelor.
Ce se întâmplă dacă testul Covid este pozitiv
În cazul infectării cu coronavirus, simptomele asemănătoare gripei sezoniere ne pot induce de cele mai multe ori în eroare. Prin urmare, este necesară testarea pentru Covid-19. Toți pacienții care prezintă simptome de Covid-19, au intrat în contact cu o persoană infectată sau pur și simplu doresc să-și facă un test, pot face acest lucru. În cazul unui rezultat pozitiv, se vor aplica procedurile standard stabilite de medici.
Covid este periculos?
Cercetările sugerează că infecția cu coronavirus are o rată de mortalitate de la 6 până la de 16 ori mai mare față de virusul gripal. Persoanele vârstnice sau cele care suferă de alte afecțiuni cronice prezintă un risc ridicat de a face complicații severe ale bolii, care pot duce la deces.
De ce este bine sa purtam masca?
Studiile au demonstrat transmiterea coronavirusului pe cale aeriană, prin picaturile de secretie produse cand persoana infectata stranuta sau tuseste. Astfel, purtarea măștii de protecție poate limita transmiterea virusurilor, însă această măsură de protecție nu este și cea mai eficientă. Specialiștii recomandă pe lângă purtarea măștii de protecție și igienizarea mâinilor și păstrarea distanței sociale.
Ce obiecte personale trebuie sa dezinfectez cand ajung acasa?
Noul coronavirus se răspândește cel mai frecvent de la persoană la persoană, dar este posibil să se transmita și prin intermediul suprafețelor contaminate, atunci când o persoană atinge cu mâna suprafețele contaminate și își duce ulterior mâna la nas, gură sau ochi. Pentru a evita o posibilă infectare, este recomandat să dezinfectăm obiectele personale și de uz casnic precum mobilier, telefon mobil, mânerele de la uși. De asemenea, virusul rezită cel mai mult pe suprafețele din metal și plastic.
Citește și: Miturile care circulă despre coronavirus în România şi nu numai