Dragobetele sărută fetele. Ce înseamnă această expresie și de unde a pornit
Publicat pe 23.02.2021 la 15:02 Actualizat pe 23.02.2021 la 15:02
În fiecare an, pe data de 24 februarie, românii marchează Dragobetele. Legată de această sărbătoare populară este și expresia Dragobetele sărută fetele. Ce semnifică aceasta și de unde a pornit vă spunem în continuare.
- Legenda expresiei Dragobetele sărută fetele
- Ce este bine să faci de Dragobete, pentru a avea parte de iubire tot anul
Legenda expresiei Dragobetele sărută fetele
În fiecare an, ziua de 24 februarie este extrem de importantă pentru români, pentru că aceasta vine cu foarte multe semnificații. Astfel, acestă zi îi este dedicată lui Dragobete, zeul iubirii, al naturii și al renașterii.
Această zi reprezintă în mod popular iubirea și, totodată, renașterea naturii. De asemenea, Dragobetele semnifică venirea primăverii, când iarna începe să se retragă, iar oamenii dau startul anului agricol.
Legenda spune că în această zi Dragobetele sărută fetele. Dar de unde provine această expresie? Ei bine, încă din cele mai vechi timpuri, băieții și fetele mergeau la pădure pentru a alege primele flori care apăreau la începutul anului. Aceștia se îmbrăcau frumos, cântau și se bucurau de moment.
În jurul prânzului, fetele începeau să alerge spre sat, iar în urma lor veneau băieții alergând, în încercarea de a le prinde. Atunci când unei fete îi plăcea un băiat, aceasta se lăsa prinsă și sărutată. De aici și denumirea de Dragobetele sărută fetele.
Acest gest era echivalent cu logodna, iar seara aceștia petreceau alături de familii, moment în care avea loc și anunțul viitoarelor nunți. O tradiție importantă legată de ziua de Dragobete spune că cei care luau parte la acest eveniment aveau noroc în dragoste și erau feriți de boli tot anul.
Ce este bine să faci de Dragobete, pentru a avea parte de iubire tot anul
Mai multe tradiții sunt legate de ziua de 24 februarie, atunci când Dragobetele sărută fetele. Astfel, se spune că în această zi toată lumea trebuie să fie fericită și veselă pentru a avea noroc în dragoste tot anul.
Totodată, de Dragobete, care sărută fete, se spune că nu este bine să plângi și nici să faci treburi mari pe lângă casă, pentru a avea sănătate și prosperitate tot anul.
În același timp, o altă tradiție spune că în anumite zone ale țării, fetele pun busuioc sub pernă, exact așa cum se procedează de Bobotează, pentru ca fetele necăsătorite să-și viseze alesul.