Dragobetele la români. Tradiții și obiceiuri care însoțesc sărbatoarea iubirii
Publicat pe 23.02.2021 la 13:51 Actualizat pe 23.02.2021 la 13:53
În fiecare an, pe data de 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, varianta mioritică a zilei de Valentine's Day. Dragobetele semnifică iubirea, natura și renașterea. Este o sărbătoare veselă, în care românii au o ocazie în plus pentru a cinsti iubirea. În continuare vă prezentăm mai multe tradiții și obiceiuri legate de Dragobete.
- Legenda Dragobetelui. Ce origini are sărbătoarea
- Semnificația Dragobetelui în zilele noastre
- Dragobetele la români - cele mai importante tradiții
Legenda Dragobetelui. Ce origini are sărbătoarea
În fiecare an, pe data de 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele. Însă nu mulți știu de unde provine această legendă. Ei bine, Dragobetele este fiul Dochiei, el fiind, așa cum vă așteptați, Zeul Dragostei. Dragobetele este varianta românească a lui Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană și a lui Eros, în mitologia greacă.
Totodată, legenda spune că Dragobetele era un tânăr foarte frumos și iubăreț, care le făcea pe fete să întoarcă mereu capul după el și să se îndrăgostească.
Pe de altă parte, legenda a luat o altă întorsătură, Dragobetele fiind considerat momentul în care natura se întoarce la viață, iar iarna îi lasă locul ei primăverii.
Semnificația Dragobetelui în zilele noastre
Ei bine, în zilele noastre, Dragobetele și-a pierdut din semnificație, cei mai mulți români alegând să sărbătorească dragostea pe 14 februarie, cu zece zile mai devreme, de Valentine's Day. Cu toate astea, Dragobetele are o semnficație aparte și extrem de puternică.
Dragobetele semnifică dragostea și legătura dintre două persoane. Dragobetele îi aduce pe oameni împreună și le sudează relațiile, scoțând la iveală întotdeauna sentimentele și iubirea dintre oameni. De asemenea, Dragobetele semnifică și tinerețea și veselia, fiind o sărbătoare a bucuriei și a energiei pozitive.
Dragobetele la români - cele mai importante tradiții
Există mai multe tradiții și superstiții legate de sărbătoarea de Dragobete, puternic înrădăcinate în cultura românescă. Astfel, în continuare îți prezentăm ce este bine să faci de Dragobete pentru a avea succes în dragoste, dar și cele mai importante superstiții legate de această sărbătoare a iubirii.
Ce se face de Dragobete pentru succes în dragoste
Legenda spune că cei care vor să aibă succes în dragoste în anul în care tocmai am intrat trebuie să fie foarte veseli și plini de viață în această zi. În plus, se spune că bărbații trebuie să se poarte frumos cu toate femeile pe care le întâlnesc în cale, pentru a le merge bine în relații.
De asemenea, pentru a avea succes în dragoste, pe 24 februarie, de Dragobete, toate cuplurile trebuie să se sărute și să nu se certe, iar astfel bine le va merge în tot anul în curs.
Superstiții legate de Dragobete
Există mai multe superstiții legate de Dragobete, iar legenda spune că cine respectă aceste superstiții va fi binecuvântat în iubire întregul an.
Astfel, o superstiție legată de Dragobete spune că în această zi nimeni nu are voie să plângă, pentru că lacrimile sunt aducătoare de supărări.
De asemenea, în unele locuri ale țării, fetele își pun busuioc sub pernă, la fel ca în noaptea de Bobotează, pentru a-și visa ursitul.
O altă legendă de Dragobete spune că nu este bine ca în acestă zi să se facă treburi grele sau să se coasă la mașină. Gospodinele pot, în schimb, să facă treburi casnice, acestea fiind considerate aducătoare de spor în casă.
În plus, o altă tradiție legată de Dragobete spune că oamenii trebuie să fie fericiți întreaga zi, astfel cei care au cuplu vor ajunge chiar să se căsătorească, iar cei care sunt singuri urmează să-și întâlnească sufletul pereche.