Eveniment mult așteptat pe cerul României! Când va fi vizibilă ploaia de meteori Geminide și de unde o poți vedea / FOTO
Publicat pe 13.12.2023 la 08:50 Actualizat pe 13.12.2023 la 09:51
Vești bune pentru pasionații de fenomene cerești! Un alt eveniment mult așteptat va avea loc, în următoarea perioadă pe cerul României! Iată când va fi vizibilă ploaia de meteori Geminide și de unde o poți vedea!
- Ploaia de meteori Geminide oferă un spectacol grandios pe cerul României
- Când va fi vizibilă ploaia de meteori Geminide și de unde o poți vedea
Pasionații de fenomene cerești au parte de vești uimitoare, iar asta pentru că, în noaptea de 13 spre 14 decembrie 2023 va fi atins atins nivelul maxim de către curentul de meteori Geminide, când Pământul trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon. Anunțul a fost făcut de către specialiștii NASA.
Ploaia de meteori Geminide oferă un spectacol grandios pe cerul României
Mai exact, potrivit informațiilor specialiștilor, Luna este plină 1% (Luna Nouă pe 12 decembrie), o semilună crescătoare aflată la începutul formării şi care va apune seara devreme, astfel va oferi o vizibilitate bună, în cazul în care cerul nu va fi înnorat.
Amintim despre Geminide, că sunt considerate a fi una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori ale anului. Totodată, pot fi observate în jur de 120 de meteori pe oră în perioada de vârf, sau chiar mai mulţi.
Astfel că, în cazul în are vom avea parte de un cer favorabil în 2023, este foarte posibil să avem parte de un spectacol grandios datorat acestui curent de meteori.
Mai mult decât atât, vârful maxim de manifestare din noaptea de 13 spre 14 decembrie 2023 continuă şi în noaptea următoare de 14 spre 15 decembrie 2023, potrivit astro-urseanu.ro/meteori-stele-cazatoare.
Bine de știut este faptul că acest curent de meteori Geminide se manifestă între 19 noiembrie şi 24 decembrie 2023.
Geminidele includ bucăți de mărimea unor stânci
Această ploaie de meteoriți îşi datorează numele constelaţiei Gemeni deoarece meteorii radiază din apropierea stelei strălucitoare Castor din constelaţia Gemenii, în partea de est în serile de decembrie.
Însă, spre deosebire de majoritatea altor ploi de meteori, Geminidele nu sunt asociate cu o cometă, ci cu un asteroid: Phaethonul 3200.
Pentru că sunt derivate dintr-un asteroid, Geminidele trebuie să includă bucăţi de mărimea unei stânci, care, pe măsură ce ard în atmosferă, sunt adesea strălucitoare şi nu lasă urme.