Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2023. Ce se face pe 14 noiembrie
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 07.11.2023 la 09:27
Actualizat pe 07.11.2023 la 09:27
Postul Crăciunului va începe pe 15 noiembrie, când este prăznuit Sfântul Grigore Palama. De Lăsatul Secului se respectă mai multe tradiții și obiceiuri, iar creștinii se pregătesc pentru cele 40 de zile de post.
- Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2023
- Ce se face pe 14 noiembrie
Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Grigore Palama și va ține 40 de zile, până în data de 24 decembrie, când are loc Ajunul Crăciunului. În această perioadă, creștinii se abțin de la mâncărurile care provin de la animale și are loc o curățare spirituală. Lăsatul Secului are loc în prima zi din post, moment înc are se respectă mai multe tradiții
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului pică pe 14 noiembrie 2023
Lăsatul Secului în Postul Crăciunului are loc de 14 noiembrie, odată cu prăznuirea Sfântului Grigorie Palama, un mare postitor și apărător al teologiei isihaste. Arhiepiscopul Tesalonicului a lăsat lumii moștenirea despre învățătura energiilor necreate.
Înainte de a începe Postul Crăciunului, este obișnuit pentru credincioșii să țină o perioadă de pregătire, cunoscută sub numele de "Lasatul Secului".
Lasatul Secului este o perioadă de pregătire spirituală și de renunțare la anumite obiceiuri sau alimente, în pregătirea pentru Postul Crăciunului. În general, în timpul Lasatului Secului, credincioșii sunt încurajați să renunțe la mâncare sau obiceiuri specifice, precum consumul de carne, lactate sau produse de patiserie, pentru a se pregăti sufletește și trupește pentru perioada de post care urmează.
În această perioadă, credincioșii sunt încurajați să se concentreze pe rugăciune, reflecție și creștere spirituală. Este un moment potrivit pentru a medita asupra semnificației Nașterii Domnului și pentru a se pregăti pentru sărbătoarea Crăciunului dintr-o perspectivă spirituală.
Ce se mănâncă de Lăsatul Secului
De Lăsatul Secului, creștinii se cinstesc înainte de a începe Postul Crăciunului. O tradiție spune că are loc un ospăț, masa fiind îndreptată spre răsărit, cu o față de masă albă și o icoană. Pe mijloc, pe lângă preparate, se va ține sarea și pâinea, iar credincioșii vor începe prima dată cu cele două alimente.
De aici nu poate lipsi ciorba, iar o tradiție veche spune că, dacă pieptul de găina de la masă este gras, iarna care urmează va fi friguroasă. Gospodinele pregătesc plăcinte cu brănză dulce și stafide, friptură și se consumă vin.
De Lăsatul Secului finii merg in vizita la nași
De Lăsatul Secului, finii merg în vizită la nași, fără să-i anunțe, cu ploconul. Ei bat la ușa nașilor și se rostesc următoarele cuvinte: ”Nașule, am venit cu ploconul!”. Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut de-a lungul timpului, iar după ce se împacă, se pune masa. Se servesc diverse preparate, precum plăcinte, fructe și legume, struguri sau stafide ce simbolizează sporul în casă.
Alte tradiții de Lăsata Secului
De Lăsatul Secului se respectă mai multe tradiții și obiceiuri în funcție de zonele României. Ce trebuie să faci pentru a-ți merge bine și a avea un an îmbelșugat.
După masa de Lăsatul Secului, vasele se vor pune cu gura în jos pentru a fi ferite de spiritele rele. O altă tradiție este să se spele foarte bine vasele în care s-au gătit produse de dulce pentru a fi pregătite pentru post.
Resturile alimentare ce rămân de la masa de Lăsatul Secului se vor arunca afară, într-o față de masă, spre răsărit. Atunci se va vor rosti și următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”
În Covasna se ține un obicei încă din bătrâni, când se aprind focurile purificatoare pentru a alunga spiritele rele. Tot în această zi se ung ferestrele și ușile cu usturoi pentru a elimina duhurile rele.
Se consumă struguri sau stafide pentru a avea spor în toate, în timpul următorului an. Femeile au obiceiul de a spăla toate așternuturile și fețele de masă pentru a rămâne curate în timpul Postului.