Mănăstirea din România unde s-a filmat celebrul “BD la munte și la mare”, cu Toma Caragiu, Dem Rădulescu sau Jean Constantin. Ce s-a ales de lăcașul sfânt la 51 ani distanţă
Publicat pe 02.08.2022 la 19:24 Actualizat pe 02.08.2022 la 19:25
Secvențe din celebra serie de comedie românească ”BD la munte și la mare” au fost filmate la o mănăstire din Moldova, care avea statutul de schit la acea vreme. Frumosul lăcaș sfânt este în picioare și în zilele noastre, în timp devenind și mai cochet.
- Mănăstirea cochetă în care s-a filmat ”BD la munte și la mare”
- În ce stare este acum lăcașul sfânt
Mănăstirea Sihăstria este lăcașul sfânt din România care a servit drept platou de filmare pentru ultima peliculă din seria ”BD la munte și la mare”. În prezent, mănăstirea din Moldova este un obiectiv turistic care merită să fie vizitat, datorită istoricului său și a frumuseții sale.
Mănăstirea Sihăstria, lăcașul sfânt din România unde s-a filmat “BD la Munte și la Mare”, cu Toma Caragiu, Dem Rădulescu sau Jean Constantin
La 51 de ani de la filmarea peliculei care a marcat o era a comediei din România, Mănăstirea Sihăstria este un lăcaș de cult cochet din Moldova. Mănăstirea avea statutul de schit pe vremea filmărilor, iar acolo era ascunsă icoana făcătoare de minuni furată de la Mănăstirea Agapia.
Mănăstirea Sihăstria este localizată în nordul județului Neamț, la 22 km de orașul Târgu Neamț, pe drumul care duce spre Vatra Dornei. La 15 kilometri după Mănastirea Neamț se merge pe drumul care părăsește șoseaua principală, trece peste Ozana și ajunge pe valea pârâului Secu. La 3 kilometri după Mănăstirea Secu veți găsi lăcașul legendar în care au jucat Dem Rădulescu, Toma Caragiu și Jean Constantin.
Nu are dimensiunile marilor ctitorii voievodale, dar Mănăstirea Sihăstria are farmecul celor trei secole de existență. Lăcașul sfânt păstrează stilul clasic moldovenesc, în ciuda renovărilor și îmbunătățirilor aduse de-a lungul anilor.
În 1941, Sihăstria a fost cuprinsă de flăcări, iar paraclisul din lemn a ars complet. Abia după cinci ani a fost construit un nou paraclis. În anul 1947, schitul a devenit mănăstire misionară. În data de 16 octombrie 1988 a fost resfințită biserica centrală.
În prezent, paraclisul este redus ca dimensiuni, dar conține un mare volum de pictură și sculptură în lemn, valoroase din punct de vedere artistic.
Citește și: Stațiunea montană din România, la fel de scumpă ca Mamaia. Turiștii sunt însă în număr mare aici