Obiceiuri şi superstiţii de Moşii de vară. Ce să faci pe 26 mai, ca să îţi meargă bine
Publicat pe 25.05.2018 la 23:29 Actualizat pe 25.05.2018 la 23:33
Înaintea sărbătorii Rusaliilor, creștin-ortodocșii fac pomenirea morților, cu ocazia Moșilor de vară, în fiecare an, însă nu există o dată fixă.
Înaintea sărbătorii Rusaliilor, creștin-ortodocșii fac pomenirea morților, cu ocazia Moșilor de vară, în fiecare an, însă nu există o dată fixă.
Moșii de vară sunt în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților. În trecut, se credea că sufletele morților care au părăsit locurile de veci în Joia Mare timp de 50 de zile, se întorc în viața de apoi, în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, scrie doxologia.ro.
Citește și: Rusaliile, sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi! Ce nu ai voie să faci dumincă şi luni
Potrivit superstițiilor din popor, de Moșii de Vară se dau de pomană, pe lângă alimente, vase de lut sau porțelan, câni, vase de lemn, vin și apă. Ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite cu flori. Nu este bine să dormi afară sau să mergi la fântână, pentru că se spune că spiritele morților bântuie.
Este bine să aduci tei și frunze de nuc dacă participi la slujbă de Moșii de vară, pe care preoții le sfințesc și le pun la icoane, pentru a alunga spiritele rele. Nu este bine să speli sau să faci curățenie în casă, pentru că aduce ghinion. Ce împarți la pomană trebuie să fie nou și proaspăt și este bine să guști din primul fel de mâncare pe care îl oferi, ca să nu se abată pierderi asupra ta.
Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
A.C.