Ou fiert sau omletă? Care dintre ele este mai bun pentru sănătate? Ce spun specialiștii
Publicat pe 07.11.2023 la 21:41 Actualizat pe 07.11.2023 la 21:41
Ouăle sunt unul dintre cele mai populare alimente din întreaga lume la micul dejun. Când vine vorba de nutriție, ouăle reprezintă un pachet complet, deoarece conțin toți nutrienții. Un ou conține aproximativ 72 de calorii, 6 grame de proteine și 5 grame de grăsimi sănătoase, inclusiv acizi grași omega-3. Ou fiert sau omletă, avceasta este întrebarea ce stă pe buzele tuturor. Iată sfatul specialiștilor!
- Ou fiert sau omletă
- Ce spun specialiștii în nutriție
Ouăle sunt bogate în proteine de înaltă calitate, oferind toți aminoacizii esențiali cruciali pentru repararea și creșterea mușchilor. Datorită nutrienților lor diverși, ouăle contribuie în mod semnificativ la o dietă echilibrată și hrănitoare. Când vine vorba de prepararea rețetelor cu ouă, există două feluri de mâncare care sunt populare în întreaga lume, și anume ouă fierte și omletă.
Ou fiert sau omletă. Sfatul specialiștilor
Fără doar și poate, ouăle reprezintă o sursă completă de proteine, promovând repararea și creșterea mușchilor, iar asta pentru că acestea conțin vitamine D, B12 și riboflavină, esențiale pentru producerea de energie și vitalitatea generală.
Mai mult, ouăle sunt bogate în colină, care susține sănătatea și dezvoltarea creierului, în special în timpul sarcinii. Totodată, acești antioxidanți din ouă beneficiază de sănătatea ochilor, reducând riscul degenerescenței maculare cauzate de vârstă.
Ouăle fierte
Ouăle fierte sunt o opțiune simplă și hrănitoare. Un ou fiert mare conține aproximativ 78 de calorii, oferind un echilibru bun de proteine, grăsimi și vitamine și minerale esențiale. Ei bine, știm deja că fierberea păstrează majoritatea nutrienților dintr-un ou, făcându-l o alegere convenabilă pentru o masă rapidă și sănătoasă.
Mai mult decât atât, ouăle sunt bogate în proteine de înaltă calitate, care conțin toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie pentru creșterea și repararea optime. De asemenea, acest aliment reprezintă o sursă excelentă de vitamine B12, D și riboflavină, promovând producția de energie și susținând sănătatea oaselor.
Omleta
De cealaltă parte, omleta, deși este un preparat delicios și versatil, implică adesea gătirea ouălor cu ingrediente suplimentare, cum ar fi brânză, legume și uneori carne.
Astfel că, profilul nutrițional al unei omlete poate varia foarte mult în funcție de ingredientele sale. În timp ce omletele pot oferi un conținut mai mare de proteine datorită ingredientelor adăugate, ele pot avea, în același timp, mai multe calorii și grăsimi nesănătoase, mai ales dacă sunt gătite cu ulei sau unt în exces.
În acest fel, trebuie să știți că omletele oferă o oportunitate de a încorpora nutrienți diverși din legume și proteine slabe, sporind valoarea nutritivă generală a mesei.
CITEȘTE ȘI: Locul unde poți depozita ouăle pentru a rezista mai mult timp. Nu este vorba despre frigider