Pentru ce se citește acatistul Sf. Haralambie, prăznuit pe 10 februarie
Publicat pe 08.02.2022 la 17:04 Actualizat pe 08.02.2022 la 17:04
În fiecare an, pe data de 10 februarie, este sărbătorit Sfântul Mucenic Haralambie. Este unul dintre cei mai mari făcători de minuni și tămăduitori de boli grave. Rugăciunile către Sfântul Haralambie trebuie rostite cu credință, iar acestea fac adevărate minuni.
- Sfântul Haralambie este prăznuit pe 10 februarie
- Iată pentru ce se citește acatistul Sf. Haralambie!
Sfântul Haralambie a trăit între anii 89-202 era noastră. S-a născut în Magnesia (Turcia, în vremea împăratului Septimiu Sever, și este cel mai bătrân mucenic prăznuit de creștini. Sfântul Haralambie a suportat chinurile groaznice, chiar și jupuirea de viu, însă nu a cedat. A fost condamnat la taierea capului cu sabia.
Când și pentru ce se citește acatistul Sf. Haralambie
Rugăciunea Sfântului Haralambie este cunoscută în rândul credincioșilor ortodocși care o rostesc în fiecare an, mai ales pe 10 februarie când este cinstit Sfântul. Acesta este cunoscut drept un făcător de minuni și un apărător de boli. Este cinstit, pe 10 februarie, când credincioșii merg la biserică și fac pomene.
Cum sună acatistul Sfântului Haralambie
Acatistul Sfântului Haralambie începe cu Troparul, glasul al 4-lea:
„Arătatu-te-ai, înțeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos, și ca un sfeșnic pururea luminos al lumii, strălucit-ai în lume prin mucenicie, fericite, și ai risipit întunecimea idolilor. Drept aceea, roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, să ne mântuiască pe noi.“
Sf. Haralambie a fost episcop și este prăznuit pe 10 februarie
Sfântul Mucenic Hralambie este prăznuit de către creștini pe data de 10 februarie. Este cunoscut ca făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale. Sfântul Haralambie a fost și ocrotitor al celor înfometați.